Иран разматра производњу нуклеарног оружја

Танјуг
Иран разматра производњу нуклеарног оружја

ТЕХЕРАН - Група иранских парламентараца позвала је Врховни савет националне безбједности да одобри промјену "одбрамбене доктрине" којом би се дозволила производња нуклеарног оружја због израелских пријетњи, објавила је агенција ИСНА.

"Данас ниједна међународна организација, па чак ни европске и америчке државе не могу да контролишу Израел. На основу тога, око 39 парламентараца је написало писмо Врховном савету за националну безбједност и позвало га да преиспита одбрамбену доктрину Исламске Републике

Иран", рекао је члан парламента Хасан-Али Еклијаки.

Иранска одбрамбена доктрина, која слиједи фетву врховног вође земље Алија Хаменеија, забрањује употребу нуклеарног оружја, сматрајући да је то супротно исламу.

Еклијаки је нагласио да та забрана може поново да се преиспита.

Бивши премијер Израела Нафтали Бенет рекао је јуче да су се на Блиском Истоку створили историјски услови за напад на иранске нуклеарне објекте.
Он је навео четири кључна елемента која су се поклопила, укључујући "изречено обавештење" Сједињених Америчких Држава да никада неће дозволити Ирану да дође до нуклеарног оружја.

Такође, истакао је потребу за нападом, с обзиром на то да је Иран у посљедње двије године акумулирао високо обогаћени уранијум довољан за производњу десет нуклеарних бојевих глава.

Бенет је додао да Израел сада има оправдање за такав напад, узимајући у обзир тренутне околности.

Иран је 1. октобра лансирао ракете на Израел, називајући тај напад актом самоодбране.

У израелској војсци тврде да је непријатељ испалио око 180 балистичких ракета, од којих је већина пресретнута. Медији су известили о погибији једне особе, за коју се претпоставља да је Палестинац.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана