Иран одбацио извјештај ИАЕА да је повећао производњу високо обогаћеног уранијума

Танјуг
Foto: Илустрација

ТЕХЕРАН - Иран је данас одбацио извештај Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у којем се наводи да је Техеран повећао производњу високо обогаћеног уранијума, јавили су ирански медији.

Ирански шеф за атомску енергију Мохамед Еслами рекао је да Иран није урадио ништа ново и да наставља исте активности према правилима.

У извјештају ИАЕА, у који је Ројтерс имао увид у уторак, наводи се да је Иран "повећао своју производњу високо обогаћеног уранијума, поништавајући претходно смањење производње од средине 2023. године".

Иранске власти преокренуле су политику из последњих неколико мјесеци и наставиле су да обогаћују уранијум на нивое од 60 одсто, односно близу степена које се сматра оружјем, саопштила је ИАЕА.

Иран већ посједује довољно количина уранијума обогаћеног до 60 одсто, да ће, уколико настави такав темпо обогаћивања, ускоро моћи да направи три атомске бомбе, преноси Ројтерс.

Након успоравања, постројења за обогаћивање у комплексу Натанз и нуклеарки Фордов, обогаћују уранијум до 60 одсто по стопи од око три килограма мјесечно, наводи се у саопштењу.

Према ИАЕА, око 42 килограма уранијума обогаћеног до 60 одсто довољна је количина да се започне прављење нуклеарне бомбе.

Многе дипломате вјерују да је успоравање, које је почело у јуну, било резултат тајних преговора између САД и Ирана који су довели до ослобађања америчких држављана из Ирана раније ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана