Најмање 73 мртвих у експлозији у Ирану (ВИДЕО)

Г.С.
Најмање 73 мртвих у експлозији у Ирану (ВИДЕО)

КЕРМАН - Најмање 73 особе су погинуле, а 171 рањена у експлозији у иранском граду Керману, у близини гробља гдје је сахрањен некадашњи командант Иранске револуционарне гарде Касем Солејмани, јављају ирански државни медији.

Како наводи иранска новинска агенција ИРНА, чуле су се двије експлозије у Керману, на обиљежавању четврте годишњице његовог убиства.

Велики број амбулантних возила стигло је на мјесто несреће и они су пребачени у локалне болнице.

Иранска агенција ИРНА наводи да је прва експлозија одјекнула близу гробља, а друга неколико минута касније на путу ка гробљу Голзар.

Локалне власти назвале су експлозије терористичким нападом.

- Чула се огромна експлозија у близини џамије Сахеб ал-Заман у којој је покопан познати шеф спољних операција Револуционарне гарде у Керману на југу Ирана. Друга експлозија се чула у близини џамије - наводи локална телевизија.

Солејмани је две деценије предводио иранске Кудс снаге и био је на челу иностраних операција Исламске револуционарне гарде (ИРЦГ) убијен у америчком ваздушном нападу код Багдада, у јануару 2020. године.


Британски јавни сервис додаје да се Солејмани сматрао најмоћнијом фигуром у Ирану, након врховног вође ајатоле Алија Хамнеја, а као командант Кудс снага био је "архитекта иранске политике у региону".

Додаје се да је био задужен за тајне мисије снага Кудс и њихово пружање смјерница, финансирања, оружја, обавјештајне и логистичке подршке савезничким владама и оружаним групама, укључујући Хамас и Хезболах.

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп, који је наредио напад на Солејманија, описао га је као "најтраженијим терористом у том тренутку".

Сулејмани је убијен у ноћи 3. јануара 2020. године у Багдаду.

Операцију су извеле САД како би елиминисале Сулејманија и замјеника шефа ирачке шиитске милиције Абу Махдија ал-Мухандиса, које је Вашингтон сматрао одговорним за напад на америчку амбасаду у Багдаду 31. децембра 2019. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана