Израелци одустају од копнене офанзиве

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

ТЕЛ АВИВ - Десети је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска се припрема за сљедећу фазу своје операције против Газе, али планови можда неће ићи како се очекивало, рекао је њихов портпарол.

Раније су Израелске одбрамбене снаге саопштиле да ће „повећати оперативну спремност за наредне фазе рата, са нагласком на значајне копнене операције“.

Али сада се чини да се од поменутог плана ипак одустало.

- Спремамо се за сљедеће фазе рата. Нисмо рекли шта ће бити. Сви причају о копненој офанзиви. Могло би бити нешто другачије - рекао је потпуковник Ричард Хехт, портпарол Израелске одбрамбене снаге.

Израелска војска: 600.000 цивила евакуисано из града Газе

Око 600.000 становника Газе напустило је подручје тог града, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага потпуковник Џонатан Конрикус и потврдио да је у граду остало још око 100.000 људи.

Израелска војска је прошлог петка препоручила грађанима у Појасу Газе да се евакуишу прије почетка "појачаних војних операција",

Конрикус је рекао да ће копнена војна операција почети "када тренутак буде одговарао циљу - наводи лондонски Гардијан.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (УНРWА) саопштила је да је 170.000 људи било склоњено у просторије те организације на сјеверу Газе након што је издато упозорење израелске војске, али да они нису могло да буду евакуисани и не зна се гдје су сада.

Више од 40.000 људи окупило се у кругу болнице ал-Шифа у граду Гази и околним улицама, надајући се да ће ту бити безбједни од бомбардовања.

Иран најавио "превентивне мјере" против Израела

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан изјавио је данас да се у наредним сатима могу очекивати "било какве превентивне мјере" против Израела.

- Вође отпора неће дозволити израелском режиму да ради шта хоће у Гази, а онда, када се смире око Газе, крену на друге џепове отпора у региону. У наредним сатима, може се замислити спровођење било каквих превентивних мјера - изјавио је ирански министар у телевизијском обраћању, преноси агенција Фарс.

Он је објаснио да под отпором ''не мисли само на покрет Хезболах''. 

- Групе отпора су спонтано организоване широм региона посљедњих година како би се очувала независност земаља и одупрле поновљеним актима агресије израелског режима. Ширење размјера рата на пољу отпора ће само по себи створити слику која ће резултирати промјеном географске карте Израела - упозорио је он.

Абдолахијан је такође позвао САД да зауставе "ратне злочине против жена, дјеце и цивила".

Савјет безбједности није подржао резолуцију о рату Израела и Хамаса коју је предложила Русија

Хамас објавио снимак талаца

Исламистичка милитантна група Хамас објавила је видео снимак који приказује изјаву једног од таоца који су киднаповани током разорног напада на Израел 7. октобра, 

На снимку, који је објављен у понедјељак, жена, чију повријеђену руку показује неидентификовани медицински радник, представља се као 21-годишња Миа Шем, која каже да је медицински збринута и тражи да буде враћена породици што је прије могуће, преноси Ројтерс.

Представница породице, која је била међу члановима француских породица киднапованих који су прошле недјеље апеловали на предсједника Емануела Макрона да помогне у ослобађању њихових несталих рођака, потврдила је њен идентитет Ројтерсу.

Најмање 199 Израелаца и странаца заробили су нападачи Хамаса у нападу у којем је убијено 1.300 људи, што је највећи број мртвих у једном дану у 75-годишњој историји Израела.

Израелска војска издала је саопштење у којем се наводи да је у сталном контакту са породицом Шем и да осуђује Хамас као "убилачку терористичку организацију". 

Речено је да Израел користи "све обавјештајне и оперативне мере" за повратак заробљеника.

- На снимку Хамас покушава да себе прикаже као хуману организацију, а одговоран је за убиства и отмице беба, жена, дјеце и стараца - наводи се у саопштењу војске.

Раније је Хамасово наоружано крило саопштило да су страни држављани киднаповани 7. октобра „гости“ који ће бити пуштени „када околности дозволе“, наводи Ројтерс.

Израел током ноћи гађао циљеве Хезболаха у Либану

Израелска војска саопштила је да је током ноћи извела нападе на "терористичке циљеве Хезболаха у Либану".

- Израелска војска гађала је војне циљеве терористичке организације Хезболах на либанској територији - наведено је у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел.

Од почетка рата изазваног нападом милитантне палестинске групе Хамас на Израел 7. октобра, у сукобима на израелско-либанској граници на либанској страни је погинуло око 10, углавном наоружаних људи, али и новинар Ројтерса и два цивила.

На израелској страни погинуле су најмање двије особе.

Међународна заједница страхује од ескалације сукоба између Хезболаха, који подржава Иран, и израелске војске.

Израел је након ових граничних сукоба почео да евакуише хиљаде становника са 28 локација на сјеверу земље.

Израел затражио од САД 10 милијарди долара хитне војне помоћи

Израел је затражио од Сједињених Држава 10 милијарди долара хитне војне помоћи, пише Њујорк тајмс позивајући се на три званичника упозната са захтјевом.

Пакет помоћи тренутно припрема Конгрес САД у координацији са Бијелом кућом, а уз то се разматрају средства за Украјину, Тајван и америчко-мексичку границу, наводи амерички лист.

Лидер већине у Сенату Чак Шумер рекао је током посјете Тел Авиву у недјељу да су амерички законодавци разговарали о обезбјеђивању Израелу замјенске муниције за ракетни одбрамбени систем Гвоздена купола, прецизно навођених бомби, ЈДАМ комплета за претварање стандардних бомби у прецизну муницију и муниције калибра 155 миилиметара.

WAFA: У протекла 24 сата погинула 254 Палестинца, повријеђено 562

Позивајући се на извјештаје болница у Појасу Газе, агенција WAFA јавила је да су током протекла 24 сата погинула 254 Палестинца, а 562 су повријеђена, чиме је број погинулих порастао на 2.808, док је 10.850 задобило разне повреде у Појасу Газе.

Око 64 одсто убијених Палестинаца су жене (936) и дјеца (853).

Број погинулих здравствених радника у агресији попео се на 37, а међу њима су љекари, болничари, медицинске сестре и други, наводи WAFA.

У израелском нападу потпуно је срушен 3.731 стамбени објекат, укључујући 10.500 стамбених јединица, док је око 10.000 стамбених јединица дјелимично оштећено.

У израелском нападу погошене су школе, због чега је 18 школа због тешког оштећења стављено ван функције, док је 150 школа дјелимично оштећено.

Током израелског напада десети дан за редом убијено је 127 просветних радника и стотине ученика, додаје палестинска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана