Иран: Издат судски налог за запљену америчког танкера

Танјуг
Foto: Принтскрин

ТЕХЕРАН- Иран је данас саопштио да има судски налог за запљену америчког танкера, након судара са иранским бродом у водама Оманског залива.

Нафтни танкер "Ричмонд војаџер", који је пловио под заставом Бахама, сударио се у сриједу са иранским бродом и иранска морнарица је имала судски налог како би га заплијенила, саопштио је Поморски центар за потрагу и спасавање из иранске провинције Хормозган за званичну новинску агенцију ИРИНН.

Агенција преноси да се "Ричмонд војаџер" сударио са иранским бродом  са седам чланова посаде, при чему је повријеђено пет особа и изазвана поплава на броду, а да се танкер није зауставио послије инцидента.

Власник иранског брода је тада затражио да танкер буде заплијењен, јавила је  је иранска агенција.

Америчка морнарица саопштила је да је послала разарач са вођеним пројектилима  да одговори на позив у помоć са "Ричмонд војаџера" код обала Омана у међународним водама.

Морнарица је навела да су иранске власти тражиле да се танкер заустави и отвориле ватру, али да се брод иранске морнарице удаљио када је стигао амерички разарач.

Америчка нафтна компанија "Шеврон", која управља танкером, саопштила је да је посада безбиједна и да брод нормално функционише.

"Иранска морнарица је покушала да заплени комерцијалне танкере који легално пролазе кроз међународне воде. Америчка морнарица је одмах реаговала и то спријечила", изјавио је Тим Хокинс, портпарол америчке Пете флоте.

Он је рекао да пуцњава која је била усмјерена на други брод није изазвала жртве, нити већу штету.

Компанија "Амбреј", лидер у поморским услугама, саопштила је да је пловило на које је пуцано био танкер под заставом Бахама, у власништву Грчке, којим управљају држављани САД и који је превозио сирову нафту из Уједињених Арапских Емирата у Сингапур.

Речено је да се пуцњава догодила 28 наутичких миља сјевероисточно од Маската, престонице Омана.

Америчка морнарица подсјећа да је Иран заплијенио најмање пет комерцијалних бродова у послједње двије године и да је узнемиравао неколико других.

Многи инциденти су се догодили у Ормуском мореузу и око њега, уском ушћу Персијског залива кроз које пролази 20 одсто све сирове нафте.

Америчка морнарица је раније реаговала на инцидент који је укључивао нафтни танкер ТРФ Мос под заставом Маршалских острва у истом региону.

Иран је заплијенио два нафтна танкера за недјељу дана прије нешто више од мјесец дана, саопштила је америчка морнарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана