Ирачки премијер најавио садњу пет милиона стабала због климатскиих промјена

Танјуг
Ирачки премијер најавио садњу пет милиона стабала због климатскиих промјена

БАГДАД - Ирачки премијер Мохамед Шија Ал Судани покренуо је данас иницијативу за садњу пет милиона стабала палми и другог дрвећа широм земље у покушају да ублажи штетне утицаје климатских промјена.

-Покренули смо пројекат развоја вегетације који има за циљ борбу против дезертификације кроз склапање уговора са специјализованим међународним компанијама, посебно у областима у којима се локално појављују пјешчане олује - рекао је Ал Судани.

Он је позвао ирачке савезнике, као и Уједињене нације да подрже напоре Ирака у рјешавању климатских промјена, и додао да монопол на контролу воде сусједних земаља повећава рањивост Ирака од несташице воде.

-Ирак ће позвати на регионалну конференцију о клими која ће се ускоро одржати у Багдаду - додао је он.

Како наводи Блумберг, Ирак посљедњих година погађају велике суше, у којима је више од седам милиона људи изгубило приходе од пољопривреде и рибарства.

Ратом разорена, нафтом богата земља искусила је високе температуре, сталну сушу, повећање броја пјешчаних олуја и преполовљене површине ујсева, што је изазвано екстремним временским условима који су посљедица климатских промјена, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана