Ирачки Катаиб-Хезболах запријетио да ће напасти базе САД, ако се умијешају у сукоб

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕЈРУТ - Ирачка милитантна група коју подржава Иран, Катаиб-Хезболах, напашће америчке базе у знак одмазде, ако се САД умијешају у рат између Хамаса и Израела у Гази, изјавио је данас вођа те групе Ахмад ал-Хамидави.

''Наше ракете, дронови, и специјалне снаге спремне су да усмјере квалитативне ударе на америчког непријатеља у његовим базама и наруше његове интересе, ако се умијеша у ову битку'', рекао је ал-Хамидави.

Запријетио је и да ће та група лансирати ракете на израелске циљеве, преноси Тајмс оф Израел.

Он је позвао Ирачане да демонстрирају и прикупе средства како би их донирали ''војној кампањи Хамаса''.

Раније данас, Хади Ал-Амири, моћни ирачки политичар близак Ирану и кључна личност у међустраначком савезу који подржава ирачку владу, такође је запретио да ће се амерички интереси наћи на мети, уколико САД војно интервенишу на страни Израела у сукобу са Хамасом.

"Ако они буду интервенисали и ми ћемо интервенисати... Ако би Американци отворено интервенисали у овом сукобу, сви амерички интереси биће легитимни циљеви и нећемо оклијевати да их гађамо", рекао је Ал-Амири током племенског скупа у Багдаду.

Протеклих година су ирачке фракције које подржава Иран редовно ракетирале положаје америчких војних снага у Ираку и амбасаду САД у Багдаду.

САД тренутно имају 2.500 војника у Ираку и додатних 900 војника у Сирији, са задатком да савјетују и помажу локалне трупе у борби против Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана