Огласиле се сирене за ваздушни напад у Кијеву и низу украјинских региона

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини – 305. дан. Најмање десет људи је убијено, а процјењује се да је 58 рањено у суботу у руском нападу на град Херсон. Интензитет борби појачан је и на фронту у близини Бахмута на истоку Украјине.

Регионалне војне управе: Напади у осам украјинских региона

Руске снаге извеле су током дана нападе на осам региона Украјине, наводе украјинске регионалне војне управе.

Како се наводи, у рејону Суми, руске снаге су током ноћи извеле минобацачки напад на периферију града Середино-Буда, у округу Шостки.


Путин: Нисмо ми ти који одбијају преговоре, наш циљ је да ујединимо руски народ

Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је да је Русија спремна да преговара са свим учесницима процеса у Украјини о прихватљивим исходима, али да они одбијају преговоре.

Путин је у интервјуу за ТВ Русија-1, одговарајући на питање да ли се приближавамо опасној линији у вези са ситуацијом у Украјини, рекао да то не сматра толико опасном, а да Русија дјелује у интересу грађана, преноси РИА Новости.

"Не мислим да је то толико опасно. Мислим да дјелујемо у правом смјеру, штитимо наше националне интересе, интересе наших грађана, нашег народа. И једноставно немамо другог избора него да заштитимо наше грађане", истакао је руски лидер.

Путин је додао да је Русија увијек настојала да сви спорови буду ријешени мирним путем, преговорима, али да је друга страна имала другачији став.

Према Путиновим ријечима, све се заснива на политици геополитичких противника Русије, која је усмјерена на распарчавање Русије.

„Завади па владај - они су то увијек покушавали да ураде, покушавају и сада, али наш циљ је нешто друго - да ујединимо руски народ“, рекао је Путин.

Додао је да Русија није могла да се понаша цинично као Запад када је ријеч о Украјини, јер, како је навео, Русија "има другачију филозофију".

Према његовим ријечима, Запад има прије свега материјални приступ, а  Русија духовни.

Путин је истакао да је увјерен да је 99,9 одсто грађана Русије спремно да жртвује све за интересе отаџбине.

"То ме само још једном увјерава да је Русија посебна земља и да овде живе посебни људи", рекао је предсједник Русије.



Огласиле се сирене за ваздушни напад у Кијеву и низу украјинских региона

Сирене за ваздушне нападе огласиле су се јутрос у Кијеву и низу украјинских региона, саопштили су званичници.

У непотврђеним украјинским извјештајима друштвених медија, наводи се да је узбуна можда проглашена након што су руски авиони полетјели у Бјелорусију.

Британска агенција Ројтерс напомиње да није могла да провјери ту информацију.


Зеленски позвао Украјинце да истрају упркос руским нападима

Украјински предсједник Володимир Зеленски честитао је данас Божић свима који га славе по Грегоријанском календару и позвао свој народ да истраје упркос руским нападима.

У пркосном обраћању Зеленски је, између осталог,  поручио да "слобода има високу цијену, али ропство још већу", преноси Би-Би-Си.

Новак: Немогуће искључити Русију са светског енергетског тржишта

Руски енергенти се не могу замијенити, нити искључити са свјетског тржишта, изјавио је замјеник премијера Русије Александар Новак.

"Очигледно је да ће потрошња енергије само расти у будућности, тако да не могу да замислим како би свјетска економија изгледала без наших енергената. Нико не може да нас замијени, то је немогуће. Штавише, не могу да замислим свијет без нашег учешћа у енергетском тржишу. У том погледу, оптимисти смо и поставили смо амбициозне циљеве", рекао је Новак за ТАС.

Према његовим ријечима, ''Русија је највећи свјетски играч на пољу енергетике''.

Новак је навео да се Русија бави петрохемијом и хидрогеном, да развија традиционалну и нову енергетску индустрију и има јединствену експертизу, технологију и искуство у сектору нуклеарне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана