Индонезија: Погинуло 11 људи након превртања туристичког глисера

Танјуг
Foto: Танјуг

ПЕКАНБАРУ - Глисер са 74 особе преврнуо се у мору на западу Индонезије, при чему је 11 људи погинуло, а једна особа нестала, саопштили су данас индонежански званичници.

Многи од погинулих били су жене и дица, а 62 особе су спасене, укључујући и неке који су били у несвијести након што су сатима плутали у узбурканим водама, пренио је АП.

Шеф Агенције за трагање и спасавање Пеканбару, Њоман Сидакарија рекао је да су хоспитализовани сви који су избављени, као и да су у стабилном су стању.

Он је додао да је, уз шест чланова посаде, туристички глисер "Евелин Калиста 01" превозио 68 путника и напоменуо да су углавном то били људи, који су се враћали из посјета родним градовима, како би с породицама провели Рамазански бајрам.

Пловило је потонуло у четвртак поподне три сата након што је напустило Тембилахан, град у покрајини Индрагири Хилир, а путовао је у мјесто Тањунг Пинанг удаљено око 200 километара.

Узрок потонућа још се истражује, али неки преживјели рекли су да се чамац изненада заљуљао и преврнуо, након што је ударио у велики балван док је путовао по јаком вјетру.

Трагедије на пловилима уобичајене су у Индонезији, архипелагу са више од 17.000 острва, где се трајекти често користе као транспорт, а безбједносни прописи понекад су игнорисани.

Тако је 2018. године претрпани трајект са око 200 људи потонуо у дубоком вулканском кратерском језеру у провинцији Сјеверна Суматра, када је страдало 167 људи, а у једној од најгорих забиљежених катастрофа у земљи, такође препун путнички брод потонуо је у фебруару 1999. са 332 особе на њему, након чега је преживјело само 20 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана