Индијска полиција ухапсила сепаратистичког лидера

Срна
Индијска полиција ухапсила сепаратистичког лидера

ЊУ ДЕЛХИ - Индијска полиција ухапсила је у данас утицајног сепаратисту Сика након више од мјесец дана потјере која је изазвала протесте и вандализам међу дијаспором у Британији, Канади и САД.

Амритпал Синг је стекао славу позивајући на стварање самосталне домовине Сика познате као Калистан. Борба за овај циљ довела је до смртоносног насиља у Индији током осамдесетих и деведесетих.

Полиција је саопштила да је ухапсила Синга око 6.45, након што је опколила село у сјеверној држави Пенџаб пошто је добила обавјештајне податке о локацији на којој се он налази.

-Када је добио поруку да нема пута за бјекство и да је опкољен, ухапшен је - рекао је новинарима високи полицијски званичник Сукчаин Синг Гил, пренио је АФП.

Синг (30) себе приказује као насљедника Џарнаила Синга Биндранвалеа, лидера покрета за Калистан, који је убијен када је индијска војска упала у Златни храм у Амритсару, главном мјесту Сика, 1984. године.

Он носи плави турбан сличног стила и дугу браду и наводно је прошле године путовао у Грузију на естетски хируршки захват да би више личио на свог хероја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана