Индијка која је прешла на хришћанство: Ко је Ники Хејли, посљедња препрека Трампу

ГС
Индијка која је прешла на хришћанство: Ко је Ники Хејли, посљедња препрека Трампу

Ники Хејли сада је посљедња препрека која стоји између Доналда Трампа и његове треће узастопне републиканске номинације, а самим тим и конфронтације с Џоом Бајденом за америчког предсједника у новембру.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис повукао е из утрке за предсједника у недјељу и подржао Трампа, након што га није успио побиједити на предстраначким изборима у Ајови, те је тако Хејли оставио усамљену у покушају заустављања номинације Трампа.

Хејли је за ЦНН у недјељу казала да је сада тамо гдје је одувијек жељела бити, у директној борби против Трампа.

Изненађујућа одлука

Рон ДеСантис одустао од америчких предсједничких избора и борбе с Доналдом Трампом

"Двоје је људи у овој утрци. То смо цијело вријеме жељели. Наставићемо даље", казала је Хејли.

Поријекло као политичка одредница

Ники Хејли, рођена као Нимрата Рандхава, истакнута је америчка политичарка и дипломата која је привукла пажњу својим невјеројатним успоном у политици. Рођена 20. јануару 1972. у Бамбергу у Јужној Каролини, Хејли је одрасла у обитељи индијских Сикха, а касније се обратила на хришћанство.

Јавно је говорила о преласку на кршћанство, једном рекавши да је језична баријера била оно што је у коначници довело до њезине одлуке да се преобрати.

"У једном тренутку мораш разумјети ријечи. Хришћанство ми се обратило. Није било политички. Увијек смо говориле 'не' кад нас је мама покушавала учити панџапски. Сада бих вољела да смо научиле, али зато мислим да сам направила обраћање на хришћанство", казала је 2012. године Хејли.

Са супругом се придружила методистичкој цркви, али је рекла да наставља посјећивати ​​храм Сикха с породицом.

Њен пут у политику започео је 2004. када је изабрана у представнички дом Јужне Каролине, гдје је служила до 2010. Током свог мандата стекла је репутацију због конзервативних вриједности које подржава. Године 2010. Хејли је ушла у историју поставши прва жена и прва особа индијског поријекла која је изабрана за гувернерку Јужне Каролине.

Бивша сарадница Трампа

Хејли је 2017. године тадашњи предсједник Доналд Трамп именовао амбасадорицом Сједињених Држава у Уједињеним нацијама, улогом у којој је представљала земљу на глобалној сцени. Током мандата заговарала је америчке интересе док је управљала сложеним међународним односима и дипломатским изазовима.

Оставку на мјесто амбасадора у УН-у је поднијела 2018. године, након чега је настао раскол између ње и Трампа. Свађа је ескалирала овај викенд, након што су се међусобно извријеђали.

Хејли је напала Трампа због његових година након што је побркао с бившом предсједницом Представничког дома Ненси Пелоси.

Халеy је такође критиковала Трампа због афинитета према моћницима као што су руски Владимир Путин и сјевернокорејски Ким Јонг-ун.

"Трумп треба престати хвалити диктаторе", рекла је у суботу на окупљању у Кинију у држави Њу Хемпшир.

Додала је да је као Трампова амбасадорица у УН-у покушала прекинути његову "братску романсу" с Путином.

Трамп је такође појачао своје већ жестоке нападе на Хејли, потенцирајући на друштвеним мрежама лажи којима се доводи у питање њено америчко држављанство те наводећи њезино прво име Нимарата.

На скупу у суботу навече у Манчестеру, Трамп је напао Хејли због тога што ужива подршку неких богатих донатора који су такође подржали демократе. Трамп је назвао пријетњом друштвеној сигурности.

Изнад позорнице на којој је Трамп говорио, велики екран приказивао је поруке које су критизирале Хејли, уз њене нимало ласкаве слике.

"Ники Хејли воле демократе, Вол Стрит и глобалисти", писало је на једном од слајдова на екрану.

Ипак, њена конзервативна увјерења такође би могла имати одјека у републиканској бази, док би прагматичан приступ управљању који има могао привући независне и умјерене бираче.

Хејлина позадина обојене жене која се залаже за права бјелаца и њена способност да се допадне широком спектру гласача могли би је учинити озбиљном кандидаткињом на будућим предсједничким изборима.

Повезала Путинов рођендан и Хамас

Упркос тим изазовима, успон Хејли у америчкој политици и њезин потенцијал да постане прва жена предсједница представљају значајну прекретницу у историји земље. Без обзира хоће ли напосљетку преузети највишу дужност у земљи или не, Хејлин утјецај на америчку политику је непорецив, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана