Индија спријечила жртве циклона раним упозорењима и благовременом евакуацијом

Танјуг
Индија спријечила жртве циклона раним упозорењима и благовременом евакуацијом

АХМЕДАБАД – Индија је зухваљујући правовременим упозорењима, тачном идентификацијом угрожених подручја и благовременом евакуацијом успјела да спријечи велике жртве у циклону Бипарџој, који је данас погодио западну обалу у близини Пакистана, саопштиле су власти

Бипарџој, што на бенгалском значи "несрећа", погодио је државу Гуџарат брзином до 125 километара на сат, када је разносио кровове са кућа и чупао дрвеће и стубове за струју, пренео је Ројтерс.

Једини забиљежени смртни случајеви била су двојица пастира, који су погинули покушавајући да спрече да њихова стока буде однета неколико сати прије него што је циклон стигао на копно.

Према локалним медијима, у 1998. години велика олуја у Гуџарату је убила око 4.000 људи, док је 2021. близу 100 људи умрло од изузетно тешког циклона по имену Тауктае.

"Рано откривање области, које би вероватно биле погођене циклоном и благовремена евакуација људи који живе у кругу од 10 километара од обала највец́и су разлози за мале жртве", рекао је високи званичник државе Гуџарат Камал Дајани.

Он је додао да је фокус од почетка био на спријечавању губитака живота, не само људских живота.

Више од 100.000 људи евакуисано је из осам приобалних округа и пребачено у склоништа у школским салама и другим владиним зградама дан пре него што је циклон ударио.

Власти су такође обуставиле риболов, затвориле школе и плаже.
    Многа нафтна постројења на мору и велике луке обуставили су рад неколико дана раније.

Поред тога, распоређено је 30 тимова националних и државних служби за помоћу катастрофама. 

"Олуја која је погодила ретко насељене делове пустињског округа Куч такође је помогла", рекао је Дајани.

Иако је број мртвих био низак, више од 5.100 електричних стубова је срушено што је прекинуло снабдевање електричном енергијом у преко 4.600 села.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана