Индија: Најмање 96 људи преминуло усљед великих врућина

Танјуг
Индија: Најмање 96 људи преминуло усљед великих врућина

ЊУ ДЕЛХИ- Најмање 96 људи преминуло је у двије најнасељеније индијске савезне државе, док је већи део земље под таласом врелине, саопштили су данас званичници.

Највише људи преминуло је у сјеверној држави Утар Прадеш, као и у источној држави Бихар, гдје су власти упозориле становнике старије од 60 година и оне који болују од разних стања да остану у кућама током дана, пренео је АП.

У Утар Прадешу су биле 54 жртве врелине, а све су у округу Балија, на око 300 километара југоисточно од главог града савезне државе, Лакнауа. Власти су рекле да међу преминулима има највише особа старијих од 60 година, а жртве су и пацијенти који су већ имали одређене здравствене проблеме, које је погоршала интензивна врелина.

Љекар из Балије С. К. Јадав, рекао је да је у претходна три дана примљено 300 пацијената у окружну болницу због посљедица топлотног таласа. Званичници су рекли да је већина пацијената имало симптоме попут повишене температуре, повраћања, дијареје, потешкоћа са дисањем и срчаних проблема.

 Балија, заједно са централним и источним дијелом Утар Прадеша, суочава се са високим температурама.

Локални метеоролози су навели да ће данас температура бити 43 степена, што је за пет степени више од просјека, док влага од 25 одсто само интензивира ефекат врелине.

У источном Бихару преминуле су 42 особе у претходна два дана, а град Патна забележила је рекордни максимум од 44,7 степени у суботу.

У Индији су најтоплији мјесеци углавном април, мај и јун, пре него што стигну монсунске кише и спусте температуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана