Имање краља даје 100 милиона у етичке фондове након открића о заради од умрлих

Танјуг
Foto: Nzherald.co.nz

ЛОНДОН - Војводство Ланкастер, у власништву британског краља Чарлса, саопштило је да ће пребацити у етичке инвестиционе фондове више од 100 милиона фунти, укључујући средства која су прикупљена од преминулих особа у оквиру архаичног система „бона вацантиа“, који подразумијева да се, по закону, имовина без власника преноси на краља.

Ова најава Војводства Ланкастер услиједила је након што је истрага Гардијана показала да имање у власништву британског краља користи средства особа које су преминуле на сјеверозападу Енглеске, а нису оставиле тестамент нити имају најближе рођаке.  

Војводство је признало да се неки приходи, прикупљени на овај начин, користе за финансирање обнове „јавних и историјских добара“, након што је Гардијан објавио да се поједина средства тајно користе за реновирање имања у власништву краља, која се изнајмљују ради профита.  

Војводство Ланкастер бори се и са одвојеним питањима око управљања другим дијелом „бона вацантиа“ фондова, који се дају његовим добротворним организацијама, додаје Гардијан.  

Како наводи, двије такве добротворне организације користиле су систем „бона вацантиа“ за формирање великих задужбинских фондова, у вриједности од више од 40 милиона фунти.  

Како наводи, две такве добротворне организације користиле су систем „бона вацантиа“ за формирање великих задужбинских фондова, у вриједности од више од 40 милиона фунти.  

На рачунима ових организација наводи се да „не постоје посебна ограничења за инвестициони портфолио у погледу етичких, друштвених или еколошких питања (ЕСГ)“, иако се онима који управљају инвестицијама саветује да таква питања „узму у обзир“. 

Војводство Ланкастер, које је раније ове недеље контактирао Гардијан, првобитно је одбило да се изјасни о томе да ли су његове добротворне организације уложиле у било коју компанију која се бави нафтом, гасом, дуваном или рударством.  

Међутим, касно у петак, портпарол имања је најавио промјену политике. 

„У складу са краљевом дугогодишњом подршком етичком улагању, Војводство Ланкастер је започело процес преноса свог инвестиционог портфеља у ЕСГ фондове. Очекује се да ćе овај процес бити завршен до краја финансијске године“, рекао је портпарол. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана