„Иљушин” са украјинским заробљеницима оборен са три пројектила, сви који су се налазили у авиону погинули

Танјуг
„Иљушин” са украјинским заробљеницима оборен са три пројектила, сви који су се налазили у авиону погинули

МОСКВА - - Вјачеслав Гладков, гувернер Белгородске области, изјавио је данас да су сви који су се налазили у авиону Иљушин-76 погинули.

Транспортни авион Ил-76 руског ваздухопловства, са 65 украјинских заробљеника, који су превожени на размену, заједно са шест чланова посаде и три пратећа лица, срушио се у Белгородској области, саопштило је раније данас руско Министарство одбране, пренијела је агенција РИА Новости.

- Руководство Украјине је добро знало за предстојећу размјену, обавештено је како ће заробљеници бити испоручени, али је авион Ил-76 оборен са три пројектила из противваздушног ракетног система, било Патриот или ИРИС Т, произведеног у Њемачкој, стручњаци ће то ријешити", рекао је председник Комитета за одбрану Државне думе Андреј Картаполов на пленарном састанку Државне думе, пренио је Интерфакс.

Он је додао да се у срушеном авиону „ил-76” Ваздушно-космичких снага Русије “било 65 бивших припадника Оружаних снага Украјине, ратних заробљеника, који су превожени на размјену”.

Картаполов је рекао да је иза срушеног авиона летио још један „иљушин-76”, који је превозио још око 80 ратних заробљеника, али да је он успио да се врати. Руско Министарство одбране пријавило је раније данас пад авиона. Како је саопштило Министарство, у авиону се налазило 65 заробљених припадника Оружаних снага Украјине, који су превожени у Белгородску област ради размјене, шест чланова посаде и три особе у пратњи.

Предсједник Државне думе Вјачеслав Володин наложио је да се припреми жалба Конгресу САД и Бундестагу у вези са падом авиона.

Володин је, такође, предложио да националним парламентима буде скренута пажња о ставу Државне думе по овом питању.

-Гађали су своје војнике у ваздуху... чекале су их њихове мајке, жене и дјеца - додао је Володин.

И Кијевски медији тврде, позивајући се на изворе у Генералштабу војске Украјине, да су оружане снаге те земље данас обориле руски војни авион „иљушин-76“, али је Министарство одбране саопштило да то не може да потврди.

„Украјинска правда”, наводи, позивајући се на изворе у генералштабу, да је украјинска војска оборила руски авион у области Белгорода, у којем се налазило 65 украјинских заробљеника и девет Руса.

Тај лист додаје да је “иљушин-76” носио противваздушне ракете С-300 које су коришћене у недавним нападима на Харков, други по величини град у Украјини.

Украјинско Министарство одбране саопштило је, међутим, да не може да потврди да је украјинска војна акција узрок пада руског војно-транспортног авиона, јер је истрага у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана