ИЕА: Могућа нова криза у Европи без испорука руског гаса

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Земље Европске уније су се добро припремиле за надолазећу грејну сезону, али је упркос томе могуће да у Европи настане нова криза без испорука руског гаса, наводи се у новом редовном извјештају Међународне агенције за енергетику (ИЕА).

Стручњаци ИЕА сматрају да су европске земље успјешно смањиле зависност од руског гаса и припремиле се за зиму, али грејна сезона ће проћи глатко само ако температуре буду умјерене и ако не дође до прекида снадбдијевања течним гасом (ЛНГ), наводи се у извјештају.

Како наводи агенција, резерве гаса у складиштима ЕУ сада су 60 одсто веће од петогодишњег просјека, а њихов ниво попуњености требало би да достигне 90 одсто до почетка августа и 100 одсто до средине септембра.

То ће омогућити Европи да приступи почетку грејне сезоне са залихама на нивоу од 90-95 одсто, чак и ако Русија потпуно прекине снабдијевање у наредним недјељама, али то не гарантује да неће доћи до проблема.

Ако зиме  буде топла и сви добављачи ЛНГ гаса испуне своје уговорне обавезе, ниво попуњености складишта ће остати изнад 50 одсто чак и до краја грејне сезоне, али постоји и други сценарио.

"Хладна зима би могла да изврши значајан притисак на гасно тржиште. Ако снабдевање течним гасом остане на прошлогодишњем нивоу, складишта ће бити попуњена само 25 одсто, а у случају смањења испорука, резерве могу да падну и испод 20 одсто", додаје се у извештају.

Када резерве гаса у складиштима падну испод границе од 30 одсто, способност извлачења гаса из њих је технички смањена због пада притиска у резервоарима, напомињу аналитичари ИЕА.

Све то може на крају да доведе до осјетног поскупљења гаса у Европи и нестабилних испорука овог енергента, закључује се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана