Иду ли палестинске фракције ка уједињењу

ГС
Foto: Taнјуг/AP

Представници палестинских политичких фракција, укључујући Хамас и Фатах, састају се у Москви како би разговарали о формирању уједињене палестинске владе усред израелског рата против Газе, у којем је погинуло више од 30.000 људи.

Како наводи "Ал Џазира", Мустафа Баргхоути, генерални секретар Палестинске националне иницијативе, рекао је да "никада није видио атмосферу тако близу јединства" као што је сада.

Новинарка Јулија Шаповалова саопштила је јуче из Москве да, иако има доста "неизвјесности" око састанка, очекује се да ће требати три дана да фракције развију “јединствену стратегију”.

"Русија је раније одржавала сличне састанке, тако да знамо да је овога пута ово четврти састанак те врсте и очигледно ће они покушати помоћи да се постигне помирење између свих ових палестинских фракција", рекла је она.

Говорећи из Москве, Мустафа Баргхоути, генерални секретар Палестинске националне иницијативе, рекао је да "никада није видио атмосферу тако близу јединства као што је данас… јер људи осјећају одговорност након свих ових масакра којима је наш народ био изложен".

Баргхоути је рекао да ће се разговори фокусирати на будућу владу националног консензуса, која ће "посветити своју пажњу и свој рад углавном ублажавању ове ужасне патње у Гази" и спријечити "израелске напоре да проведу етничко чишћење народа Газе".

"Овдје постоји општи осјећај одговорности", рекао је Баргхоути.

"Не говоримо о нечему што ће се завршити за два дана, говоримо о покретању процеса који ће, надамо се, на крају довести до потпуног јединства у редовима уједињеног палестинског руководства", додао је он.

Руски министар спољих послова Сергеј Лавров рекао је делегацијама да Москва жели да се Палестинци уједине како би могли преговарати с Израелом.

"Скептици су тврдили да је немогуће преговарати када се не зна ко говори у име Палестинаца. Исус Христ је рођен у Палестини. Једна од његових изрека је: 'Кућа подијељена сама од себе неће стајати'. Христа поштују и муслимани и Хришћани. Мислим да тај цитат одражава изазов обнове палестинског јединства. То не зависи ни од кога осим од самих Палестинаца", рекао је Лавров.

Уочи састанка, палестински министар спољних послова Риад Малки рекао је у сриједу да не очекује "чуда" од састанка.

"Надамо се да би могло бити добрих резултата у смислу међусобног разумијевања између свих фракција о потреби да се подржи таква технократска влада која би се појавила", рекао је Малки.

"Наравно, не очекујемо да ће се чуда десити само на једном једноставном састанку у Москви, али вјерујем да би састанак у Москви ускоро требао бити праћен другим састанцима у региону", додао је.

Оставка владе

Састанак долази неколико дана након што је премијер Палестинске управе (ПА) Мохамад Штајех најавио оставку своје владе, која управља дијеловима окупиране Западне обале. Као разлоге за оставку навео је ескалацију насиља на окупираној територији и рат у Гази.

"Видим да сљедећа фаза и њени изазови захтијевају нове владине и политичке аранжмане који узимају у обзир нову стварност у Гази и потребу за палестинским консензусом заснованим на палестинском јединству и проширењу јединства власти над земљом Палестине", рекао је он у понедјељак.

Штајех, који ће остати на својој позицији док се не изабере нови премијер, рекао је да ће нова администрација морати узети у обзир новонасталу стварност у Гази након пет мјесеци интензивних израелских бомбардовања.

Како наводи Ал Џазира, његова оставка је помак који наглашава жељу предсједника Махмуда Абаса да осигура да ПА задржи своје захтјеве за водством док расте међународни притисак за оживљавањем напора за стварање палестинске државе.

Међутим, ПА, створена прије 30 година као дио мировног споразума из Осла, се суочила с многобројним критикама због своје слабе дјелотворности, мада њени лидери имају мало практичне моћи. Ал Џазира наводи да је ПА веома непопуларна међу Палестинцима.

Малки, који је говорио на маргинама Савјета Уједињених нација за људска права у Женеви, рекао је да је оставка владе осмишљена како би спријечила међународне партнере да кажу да ПА не сарађује.

"Желимо да покажемо нашу спремност… да се ангажујемо и да будемо спремни, само да нас не виде као препреку између имплементације било ког процеса који би требало да иде даље", рекао је он.

Израел је раније рекао да неће прихватити да ПА влада Газом након рата и обећао да ће "уништити" Хамас након његовог напада 7. октобра, у којем је убијено 1.139 Израелаца.

У пет мјесеци рата је, према министарству здравља у Гази, убијено око 30.000 Палестинаца у израелском одговору на напад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана