ИДФ засада неће предузимати мјере против војника који су грешком убили три таоца

Танјуг
ИДФ засада неће предузимати мјере против војника који су грешком убили три таоца

ТЕЛ АВИВ - Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да засад неће предузимати мјере против војника који су грешком убили три израелска таоца 15. децембра у Појасу Газе, а који су махали бијелом заставом и викали "у помоћ" на хебрејском.

ИДФ је, објављујући посљедње резултате истраге о том случају, саопштио да, упркос томе што су војници јасно кршили правила борбеног дејства пуцајући на лица која нису представљала непосредну опасност и која су махала бијелом заставом, "због велике сложености околности" војници тренутно неће бити кажњени.

Извори из ИДФ-а су сугерисали да би након завршетка рата било могуће да се теоретски предузму дисциплинске или друге мјере против неких од војника који су били укључени у тај инцидент, али да у међувремену ти војници настављају да се боре на терену, објавио је Џерузалем пост.

Војници су грешком убили таоце које је отео Хамас 7. октобра на југу Израела - Јотама Хаима, Самера Талалка и Алона Шамриза.

Инцидент се догодио у насељу Шејаја у граду Гази, области интензивних борби, у којој су терористи Хамаса дјеловали у цивилној одјећи и користили сложене тактике обмане, укључујући покушаје да се користе бијеле заставе да би се затим извршио напад на израелске војнике, наводи Џерузалем пост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана