ИДФ подијелио Газу на сјеверни и јужни дио, нема безбједносних гаранција за цивиле

ГС
Foto: Танјуг/АП

ТЕЛ АВИВ - Тридесет и први је дан сукоба израелске војске и Хамаса.

ИДФ подијелио Газу на сјеверни и јужни дио, нема безбједносних гаранција за цивиле

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да се крећу према граду Гази након што су га претходно опколиле, као и да су стигле до обале Средоземног мора и на тај начин подијелиле палестинску енклаву на сјеверни и јужни дио.

 ''Сјевер и југ Газе одсечени су један од другог, и под контолоом су ИДФ. То значи да идемо напред према граду Гази, опколили смо га прије два дана и напредујемо'', рекао је потпуковник ИДФ-а Петер Лернер.

Он је град Газу описао као ''тврђаву терористичких активности Хамаса'', и додао да је ИДФ одлучан у намери да уништи ту палестинску милитантну групу.

Претходно је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари такође рекао да су израелске трупе поделиле Газу на два дијела и истакао да ће ИДФ дозволити да се отвори једносмјерни коридор којим ће наводно становници сјеверне Газе прећи у јужни дио.

''Ово је једносмјерни коридор ка југу. Настављамо да нападамо снажно и настављамо да спроводимо нашу копнену операцију у северној Гази и већем граду Газе'', рекао је Хагари.

Си-Ен-Ен је раније пренио да су израелске снаге убијале палестинске цивиле у близини зона евакуације, што практично значи да нема гаранције за безбједност цивила, за шта су организације за људска права рекле да Израел можда крши међународно право.

Поред тога, Тајмс оф израел је пренио да је ИДФ нанео ''тешке ударе'' током ноћи у сјеверном делу појаса Газе након што су извели нападе на подземну и надземну инфраструктуру која наводно припада Хамасу.

Војска је саопштила да изводи ''широко распрострањене нападе на терористичку инфраструктуру, испод земље и изнад ње''. Хамас је ударе описао као "интензивне бомбашке нападе".

Блинкен најавио већу хуманитарну помоћ Појасу Газе

Количина хуманитарне помоћи Појасу Газе значајно ће се повећати у наредних неколико дана, изјавио је државни секретар САД Ентони Блинкен.

"Мислим да ћемо у данима који долазе видјети да се помоћ може проширити на значајне начине", рекао је Блинкен новинарима пред одлазак из Турске.

Он је навео да је током посјете Турској разговарао са турским министром спољних послова Хаканом Фиданом и другим регионалним званичницима о питањима "праведног и одрживог мира" на Блиском истоку.

Блинкен је нагласио да Вашингтон улаже напоре са циљем рјешавања кризе.

Према његовим ријечима, САД су забринуте због ситуације у Појасу Газе и раде са Израелцима на корацима који би се могли предузети како би се минимализовали цивилни губици.

ИДФ ће и данас отворити коридор за цивиле са сјевера на југ Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће коридор за одлазак цивила са сјевера на југ Појаса Газе и данас бити отворен од 10 до 14 сати.

ИДФ је у објави на платформи позвао цивиле да у циљу своје безбједности искористе то вријеме како би отишли на југ Појаса Газе, где операције израелске војске против Хамаса нису толико интензивне као на сјеверу, преноси Тајмс оф Израел.

Коридор је и јуче био отворен неколико сати, упркос томе што је израелска војска у суботу саопштила да Хамас напада њене снаге које раде на отварању коридора.

Процјењује се да је око 800.000 људи до сада прешло са сјевера на југ Појаса Газе, након што их је изарелска војска позвала на евакуацију.

Израелска војска: Убијен званичник Хамаса Џамал Муса

Израелске снаге убиле су званичника Хамаса Џамала Мусу, одговорног за специјалне безбједносне операције ове групе, саопштила је израелска војска.

"Израелски авиони погодили су и убили неколико терориста Хамаса, укључујући Џамала Мусу, који је био одговоран за специјалне безбједносне операције", наводи се у саопштењу.

Исти извор наводи да су израелски војници убили и више команданата батаљона Хамаса.

Од почетка палестинско-израелског сукоба 7. октобра погинуло је 347 израелских војника.

"Обавијестили смо породице 347 погинулих бораца који су погинули у одбрани Израела", рекао је портпарол војске Данијел Хагари.

Тагесшау: Израелска војска привела групу њемачких новинара

Израелска војска ухапсила је филмску екипу њемачког телевизијског канала АРД на Западној обали и пријетила новинарима, преноси њемачки лист Тагесшау, дио медијске групе АРД.

„Израелски војници су притворили тим АРД-а и пријетили му на Западној обали након њиховог повратка са истраживања насиља радикалних јеврејских насељеника над Палестинцима. Студио АРД у Тел Авиву ово сматра јасним нападом на слободу медија", пише Тагесшау.

Инцидент се догодио јужно од града Хеброна. Према дописнику АРД-а Јан-Кристофу Кицлеру, који је био дио филмске екипе, израелски војници који су их привели највјероватније су били резервисти које су регрутовали локални досељеници. 

СБ УН сутра на хитној седници о ситуацији у Појасу Газе

„Војници су нам пријетили оружјем и питали да ли смо Јевреји. Наш колега је назван издајником. Новинарима који желе да прате догађаје који се дешавају на Западној обали у сјенци рата у Појасу Газе то очигледно није дозвољено, све у име израелске војске“, додао је Кицлер.

Ситуација се нормализовала само сат времена касније, по доласку додатних израелских војних и полицијских снага. 

Студио АРД у Тел Авиву саопштио је да ће ангажовати адвоката који ће правне посљедице инцидента.

ИДФ:Град Газа опкољен, Појас практично подијељен

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су у потпуности опколиле град Газу и стигле до мора, у ствари подијеливши Појас Газе на север и југ, изјавио је портпарол војске, бригадни генерал Данијел Хагари на брифингу.

Такође, начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви рекао је у недјељу вече да је војска спремна "у сваком тренутку да крене у офанзиву на сјевер", гдје се Израел граничи с Либаном и  претходних недјеља борио се сваки дан против ракетних напада либанске милитантне групе Хезболах.

"Данас су снаге ИДФ из пјешадијске бригаде Голани опколиле град Газу, стигле до мора и држе положаје. Град Газа је такође опкољен са југа, а у ствари сада постоји сјевер Појаса Газе и југ. Још увијек функционише коридор дуж којег се становници сјевера енклаве и Газе могу кретати ка југу“, рекао је он, преноси Тајмс оф Израел

Он је рекао да војска у овом часу изводи опсежне ударе у појасу Газе.

„Сада су широко распрострањени удари на терористичку инфраструктуру, испод земље и изнад ње“, рекао је Хагари одговарајући на питање на синоћној конференцији за новинаре.

Раније у недјељу, израелска војска је саопштила да је напредовала дубоко у Појас Газе са сјевера и заузела положаје дуж обале. 

Наводи се да је током борби погођено више од 1.600 објеката који су припадали Хамасу.

Начелник Генералштаба Халеви рекао је да је војска спремна "у сваком тренутку да крене у офанзиву на сјевер".

"Поставили смо циљ да знатно обновимо безбједносну ситуацију на границама, не само ка Појасу Газе", рекао је Халеви, пренио је Тајмс оф Израел.

Он је додао да је израелска војска у сваком тренутку спремна на офанзиву на сјевер, гдје се Израел граничи са Либаном.

"Схватамо да то може да се деси и вјерујемо да је наша одбрана јака", додао је Халеви.

Директор ЦИА-е посjетиће Израел ове недјеље

 Директор америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА) Бил Бернс посјетиће Израел ове недјеље како би разговарао о рату против Хамаса, рекао је за Тајмс оф Израел неименовани амерички званичник.

То ће бити прва Бернсова посјета Израелу од избијања рата.

Он ће такође посјетити Катар, Уједињене Арапске Емирате и Египат током регионалне турнеје, с посебним фокусом на напоре да се обезбиједи ослобађање око 240 талаца који су тренутно заробљени у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана