ИДФ: Од 1. децембра убијено више од 2.000 Хамасових оперативаца

ГС
ИДФ: Од 1. децембра убијено више од 2.000 Хамасових оперативаца

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 75. дан.Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) јуришом су заузеле град Сејда на Западној обали, јавила је палестинска новинска агенција "Вафа".

ИДФ: Од 1. децембра убијено више од 2.000 Хамасових оперативаца

Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да је од окончања привременог примирја, 1. децембра, убијено више од 2.000 оперативаца палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе.

-Повећали смо број војника који се боре у источном Кан Јунису и тамо се боримо одлучно, са нагласком на подземне борбе - рекао је Хагари на конференцији за медије, преноси Тајмс оф Израел.

Додао је да је на сјеверу Израела, либанска милитантна група Хезболах “претворила јужни Либан у зону борбених дејстава и наставља да угрожава будућност целе државе Либан”.

-Наставићемо да радимо на удаљавању Хезболаха од израелске границе - рекао је Хагари.

Кирби: САД активно раде на нацрту резолуције УН о паузирању борби у Гази

Сједињене Америчке Државе “активно раде” на нацрту резолуције Уједињених нација о паузирању борби у Појасу Газе, изјавио је данас портпарол Савета за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби.

-Још увијек активно радимо са нашим партнерима из Уједињених нација око резолуције и самих формулација - рекао је Кирби на брифингу за новинаре, преноси ББЦ.

Савјет безбједности УН је ове недјеље више пута одложио гласање о резолуцији о прекиду ватре у Појасу Газе. У току су дипломатски преговори о формулацији резолуције како би се избјегао још један амерички вето.

Израелске снаге уништиле тунеле гдје су се налазили Синвар и Деиф

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су разнијеле главну Хамасову мрежу тунела скривену испод Палестинског трга у центру града Газе.

Према ИДФ-у, лидери Хамаса крили су се у подземној мрежи тунела када је та милитантна група напала југ Израела 7. октобра, убила више од 1.200 људи и отела око 240.

Мрежа подземних тунела повезана је са домовима, канцеларијама и склоништима високих Хамасових представника, међу којима је лидер војног крила Мухамед Деиф, и Јахја Синвар, водећи Хамасов званичник у Гази, пренео је Тајмс оф Израел.

ИДФ је провјерио тунеле и сакупио обавјештајне податке са тих локација претходних недјеља.

Војска је навела да је тунеле уништила елитна борбена јединица Јахалом и 401.

Касам бригаде: Ако Израел жели живе затворенике, мора да прекине агресију

Касам бригаде, милитантно крило Хамаса, саопштило је данас да уколико Израел да му таоци буду враћени живи, "нема другог избора него да прекине агресију", рекао је портпарол ове милитантне групе Абу Обеида.

-Непријатељ је претходно убио лидере и борце покрета отпора, али је то само појачало нашу одлучност да се осветимо за злочине непријатеља - рекао је Обеида.

Он је додао да Касам бригаде поздрављају борце који "ометају непријатеља", посебно борце на "јеменском и либанском фронту", преноси Ал Џазира.

Од почетка израелске копнене офанзиве на Појас Газе, Касам бригаде су гађале 720 војних возила Израела.

Скоро цијело становништво Појаса Газе суочава се са великом глади

Цијела популација Појаса Газе од 2,3 милиона становника суочава се са великом глади, која се повећава из дана у дан, саопштено је данас у извјештају подржаном од Уједињених нација којим се мјери озбиљност несташице хране.

Број домаћинстава у Појасу Газе која су погођена јаком несташицом хране је највећи забиљежен глобално, према извјештају ИПЦ-а о мјерењу озбиљности несташице хране, који је израдило више организација, међу којима агенције УН и невладине хуманитарне организације.

Хуманитарна ситуација у Гази се погоршала драстично од напада Израела, који је одговорио јаким бомбардовањем након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра, подсјећа Ројтерс.

Камиони који испоручују храну, воду и лијекове из Египта чине само десет одсто потребе становништва Газе, према подацима УН.

Око 85 одсто становништва, односно, око 1,9 милиона становника је расељено у изузетно мале географске области.

-Између 24. новембра и 7. децембра више од 90 одсто становништва Газе, око 2,08 милиона људи, суочавало се са великом глади, у категорији 3 IPC (криза или горе). Од тог броја, више од 939.000 људи се налази у категорији 4 IPC (ванредна ситуација) и више од 378.000 људи је било у категорији 5 IPC (катастрофа) - наводи се у извештају УН.

Одбрамбене снаге Израела  јуришом су заузеле град Сејда

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) јуришом су заузеле град Сејда на Западној обали, јавила је палестинска новинска агенција "Вафа".

У извјештају се наводи да су израелске снаге у неколико возила ушле у Сејду и заузеле положаје близу џамије у центру града, пренио је ТАСС.

Тензије на Блиском истоку ескалирале су 7. октобра, након што су милитанти палестинског Хамаса извршили изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе. Том приликом убијен је и отет велики број људи.

Израел је одговорио нападима на Појас Газе и увео потпуну блокаду те палестинске енклаве.

Војска Израела оптужила је 1. децембра Хамас за кршење примирја које је проглашено 24. новембра и наставила војне операције у Појасу Газе.

Сјевер Газе остао без функционалних болница

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је сјеверни дио Појаса Газе остао без функционалних болница због недостатка горива, особља и залиха.

"На сјеверу, заправо, више нема функционалних болница", рекао је новинарима Ричард Пиперкорн, представник СЗО у Гази.

Он је додао да је посљедња била болница "Ал Ахли", али да је она сада минимално функцинална.

Представник СЗО говорио је путем видео-везе из Јерусалима.

Израел гађао Либан након ноћашних напада Хезболаха

Израелска војска је извршила ваздушни напад на Кафр Килу, либански град у близини границе са Израелом, саопштила је либанска новинска агенција Ал-Манар. 

Агенција која је повезана са милитантним покретом Хезболах тврди да су три пројектила погодиле празну кућу, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска војска се није оглашавала поводом овог удара, који долази након ноћашњих ваздушних напада Хезболаха на Израел.

Хезболах је послије поноћи испалио ракете на Киријат Шмону и друге градове на сјеверу Израела, након дана ескалације прекограничних напада између Израела и либанске милитантне организације.

Блинкен и министри спољних послова Француске, Немачке и Британије о Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је о израелско-палестинском сукобу са министрима спољних послова Француске Катрин Колона, Њемачке Аналеном Бербок и Велике Британије Дејвидом Камероном.

Блинкен је истакао посвећеност САД независној палестинској држави, нагласио важност хитног рјешавања хуманитарних потреба у Гази и поновио да су императиви минимизирање цивилних жртава и потреба да се спријечи даља ескалација сукоба, саопштио је Стејт департмент.

САД и даље подржавају рјешење палестинског питања са двије државе, иако су суочене са недавним поновљеним одбацивањем овог рјешења од стране високих израелских лидера, укључујући премијера Нетанијахуа.

Макрон: Борба против терориста не значи уништење Појаса Газе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана