Израел: Три командата Хамаса убијена у ваздушном нападу

ГС/Агенције
Израел: Три командата Хамаса убијена у ваздушном нападу

ТЕЛ АВИВ - Сукоб израелске војске и Хамаса траје 45 дана. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су снимке надзорних камера из највеће болнице у Гази, Ал-Шифа, на којима се види како терористи Хамаса у тај медицински центар доводе непалског и тајландског држављанина који су отети из Израела 7. октобра.

УН: Пљускови у Гази чине живот у склоништима "неусловним"

Главни огранак Уједињених нација у Гази, Агенција Уједињених нација за помоћ и рад палестинских избеглица на Блиском истоку (UNRWA), саопштила је данас да тешки пљускови у појасу Газе чине живот у склоништима "неусловним".

У посту на платформи Икс (Твитер), организација је уз снимак Палестинаца како газе преко бара, додала да усљед великих пљускова у енклави, људи у склоништима немају избора и да се суочавају с мањком основних услова за живот.

Према високом UNRWA званичнику, поред кише, на улице се излива и канализација, док је директор послова ове агенције Томас Вајт рекао да Газа има довољно горива да одржава канализационе пумпе на 55 одсто капацитета, усљед израелске блокаде горива која утиче на најбитније објекте и услуге, укључујући отпад.

Претходне недјеље, Израел је одобрио улазак два резервоара горива у појас Газе дневно, што је комисионар агенције Уједињених нација Филип Лацарини описао као "далеко од довољног".

МСФ: У болници у Кан Јунису 70 погинулих у израелском ваздушном нападу

Најмање 70 људи умрло је у болници у Кан Јунису на југу Појаса Газе након израелског ваздушног напада на тај град, саопштили су Љекари без граница (МСФ).

Организација наводи, позивајући се на своје особље у медицинском комплексу Насер, да се десетине људи, укључујући децу и адолесценте, лече од "тешких опекотина", преноси Харец.

У саопштењу се додаје да се напад догодио километар од болнице. У болницу, која је већ препуна, након напада су стигла 122 пацијента.

Доктор из болнице Ал Шифа: Израелске снаге нас стално испитују о Хамасу

Доктор из палестинске болнице Ал Шифа у Гази, Ахмед ел Михалати, изјавио је да израелске снаге стално испитују запослене у болници о Хамасу.

-Уобичајно питање гласи - да ли знате нешто о групи Хамас, да ли знате нешто о тунелима испод болницe - рекао је доктор Ел Михалати за CNN, додајући да је особљу ограничено кретање око болнице, у коју је прошле недјеље ушла израелска војска.

Бројни пацијенти евакуисани су током викенда из Ал Шифе, укључујући 31 бебу, које су пребачене у болницу Ал-Хелал ал-Емирати у јужној Гази.

Ел Мохалатали је рекао да су двије бебе и двије пунољетне особе преминуле у суботу, па је у болици остало 259 пацијената, седам доктора и пет медицинских сестара. Он је нагласио да болница остаје без анестетика, боца са кисеоником, лијекова и резерва крви. Апелујући на међународну заједницу да помогне, Ел Мохалати је навео да су израелске снаге само једном испоручиле воду и храну болници. Израел тврди да се испод највеће болнице у Гази налазе командни центри и тунели Хамаса, док та палестинска милитантна група одбацује те тврдње.

У нападу ИДФ на Индонежанску болницу убијено најмање 12 особа

Најмање 12 људи убијено је у ноћашњем нападу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) на Индонежанску болницу у Појасу Газе, а десетине су рањене, саопштено је данас из палестинског Министарства здравства.

У саопштењу је наведено да су израелски тенкови размјештени око комплекса Индонежанске болнице, преноси Ројтерс.

Портпарол палестинског министарства здравства Ашраф Ал-Кидра рекао је да је у болници било укупно око 700 људи, укључујући медицинске тимове и рањенике.

Израелски војни извори, међутим, нису потврдили палестинске тврдње о броју жртава.

Палестинска новинска агенција ВАФА пренијела је раније да је болница погођена у израелској артиљеријској ватри наводећи да је уништена главна операциона сала и да су најмање два љекара повријеђена.

Медицински тим Индонежанске болнице такође је потврдио да је болница нападнута током ноћи без претходног упозорења и да особље болнице тражи хитну помоћ од УН и Црвеног крста. Израел је раније оптужио индонежанску болницу да је база за операције бораца палестинске милитантне групе Хамас, што је управа болнице негирала.

Израел: Три командата Хамаса убијена у ваздушном нападу

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) изјавиле су да да су у току ноћи убијена три Хамасова оперативца, преноси Тајмс оф Израел.

Како је наведено, ваздушни напади су спроведени након што су Шин Бет и Директорат војне обавјештајне службе доставили информације о локацији палестинских милитаната.

Бригада Нахал је, према извјештајима Израелских одбрамбених снага, наводно идентификовала зграду коју је Хамас користио као складиште оружја и уништила у бомбардовању.

Министри арапских и исламских држава из Пекинга позвали на примирје у Гази

Министри арапских и исламских држава позвали су данас из Пекинга на хитно примирје и Појасу Газе и испоруке хуманитарне помоћи у ту палестинску енклаву.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји поручио је током састанка са дипломатама из арапских и муслиманских земаља да међународна заједница мора да предузме хитне мјере како би зауставила "хуманитарну катастрофу" која се одвија у Гази, преноси Гардијан.

-Хајде да радимо заједно на брзом смиривању ситуације у Гази и враћању мира на Блиском истоку што је прије могуће - рекао је Ванг.

Он је потврдио да Кина у потпуности подржава позив на прихватање рјешења о двије државе.

Министар спољних послова Саудијске Арабије Фаисал бин Фархан ал Сауд рекао је да би међународна заједница требало да преузме одговорност и да заустави Израел.

Делегација арапских министара, која би требало да се састане са званичним представницима свих земаља сталних чланица Сајвета безбједности Уједињених нација, такође покушава да изврши притисак на Запад да одбаци израелска оправдања да су војне акције против Палестинаца чин самоодбране, преноси Ројтерс.

На ванредном заједничком исламско-арапском самиту у Ријаду раније овог мјесеца затражен је прекид блокаде Газе, приступ хуманитарној помоћи и заустављање продаје оружја Израелу, подсећа Ројтерс.

Такође је упућен позив Међународном кривичном суду да истражи, како је наведено, "ратне злочине и злочине против човјечности које чини Израел на палестинским територијама".

ИДФ објавио снимке на којима се види како Хамас доводи два таоца у Ал-Шифу

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су снимке надзорних камера из највеће болнице у Гази, Ал-Шифа, на којима се види како терористи Хамаса у тај медицински центар доводе непалског и тајландског држављанина који су отети из Израела 7. октобра.

Један од талаца је видно рањен у руку и стављен је на болнички кревет, док је други на силу увучен у болницу, пренио је Тајмс оф Израел.

-Ови снимци доказују да је терористичка организација Хамас користила болницу Шифа на дан самог масакра као терористичку инфраструктуру - наводи ИДФ.

Портпарол ИДФ-а контраадмирал Данијел Хагари рекао је на конференцији за новинаре да је Хамас касније одвео двојицу рањених талаца у скровишта и да Црвени крст није могао да их посјети, као и да су локације на којима се они налазе тренутно непознате.

Снимци показују и украдена возила ИДФ довезена у медицински центар.

Три новинара убијена током викенда у Појасу Газе

Три новинара убијена су током викенда у Појасу Газе у израелским нападима, рекли су њихови рођаци.

Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ), са сједиштем у Њујорку, саопштио је да се након тих убистава број убијених новинара и медијских радника од почетка рата између Израела и Хамаса повећао на 48.

Листа ЦПЈ обухвата новинаре убијене на обе стране сукоба, иако је већина убијена у Гази.

Међу убијенима су 43 Палестинца, четири Израелца и један Либанац, пренио је Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана