ИДФ: Настављамо операције у Гази

ГС/Агенције
ИДФ: Настављамо операције у Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 83. дан. Израелска војска покренула је копнену операцију против Хамаса на периферији Кан Јуниса. Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да настављају да се боре против Хамаса у квартовима Дараџ и Туфа у граду Гази. У Рамали на Западној обали једна особа је погинула, а 14 је повријеђено у сукобима са израелским снагама у посљедњих неколико сати.

Десетине убијених у израелским нападима широм Газе

Десетине Палестинаца је погинуло, а међу њима и два новинара, а многи други су повријеђени јутрос у израелским ваздушним нападима на Беит Лахиј, Кан Јунис и Магази у Гази, саопштило је министарство здравља Газе.

Више од 30 људи је убијено у израелском бомбардовању стамбеног трга у нападима на град Беит Лахиј, сјеверно од појаса Газе, а како преноси палестинска новинска агенција WAFA, међу погинулима су и новинар Мохамед Кхаир ал-Дин и камерман Ахмад Махер Кхаир ал-Дин, који су страдали када је пројектил погодио њихове породичне куће у том граду.

Друштво Црвеног полумјесеца саопштило је да је 10 људи погинуло, а 12 повријеђено у израелском бомбашком нападу на стамбени објекат у близини болнице Ал-Амал у Кан Јунису, у јужном дијелу Газе.

У израелском бомбардовању кућа у централном појасу Газе, према медицинским изворима агенције WAFA, живот је изгубило 17 људи. Израелски ратни авиони такође су бомбардовали куће које се налазе у близини клинике Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (UNRWA), источно од избјегличког кампа ал-Магази у централном појасу Газе.

ИДФ: Настављамо операције у граду Гази

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) саопштиле су да настављају да се боре против Хамаса у квартовима Дараџ и Туфа у граду Гази и гдје се, како вјерују, налази "последњи батаљон" те групе, пренио је Тајмс оф Израел.

Такође, наводе да су израелске снаге уништиле Хамасову инфраструктуру у згради из које су, како тврде, испаљиване гранате на војнике.

Сукоб у Рамали – једна особа погинула, 14 повријеђених

У Рамали на Западној обали једна особа је погинула, а 14 је повријеђено у сукобима са израелским снагама у посљедњих неколико сати, преноси "Тајмс оф Израел".

Према извјештајима палестинских медија, у раним јутарњим сатима дошло је до размјене ватре између израелских снага и Палестинаца, у којој је један Палестинац погинуо, док су други повријеђени и они су пребачени у болницу.

Медицински извори у Палестинском медицинском комплексу у Рамали рекли су палестинској агенцији WAFA да је убијени младић био Хазем Абдел Фатах Катави, који је преминуо од посљедица рањавања. Међу повријеђенима, је према изворима агенција WAFA из Црвеног полумјесеца, било четворо оних који су погођени бојевим мецима, од којих је један био новинар.

До оружаних сукоба, према наводима палестинских медија, дошло је и на неколико других локација на окупираној Западној обали, укључујући Џенин, Тулкарем и Наблус.

Министарство здравља Газе које води Хамас и палестинско министартсво здравља на Западној обали јуче су саопштили да је најмање 241 особа убијена током претходног дана у Појасу Газе, а 382 су повређене, док је шест Палестинаца погинуло јуче ујутру на северу окупиране Западне обале.

Палестинске власти: Рација на Западној обали, убијено шест особа

Шесторица Палестинаца убијена су у израелској рацији у кампу у граду Тулкарм на Западној Обали, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Палестинска агенција WAFA пренијела је да су убијени младићи имали између 17 и 29 година, док је, према наводима палестинског министарства здравља, један од њих преминуо од рана које је задобио током сукоба приликом претходне израелске рације кампа Нур Шамс у Тулкарму.

Израелска војска је саопштила да су њене снаге биле нападнуте од стране милитаната, који су на њих бацили експлозивне направе током противтерористичке операције.

Ти милитанти су, према саопштењу Одбрамбених снага Израела, погођени у нападу авиона израелских ваздухопловних снага, преноси Ројтерс.

Свједоци тврде да су убијени младићи сједили заједно и да нису били умијешани у наводне нападе на израелске снаге, док су спроводиле рације у другом делу кампа.

Од почетка рата Израела и Хамаса 7. октобра, у рацијама широм Западне Обале убијено је више од 300 Палестинаца и ухапшено око 4.700, наводи Ал Џазира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана