Идентификовано 2.056 жртава сексуалног злостављања свештеника

СРНА
Идентификовано 2.056 жртава сексуалног злостављања свештеника

МАДРИД - Досадашња истрага коју је наручила Католичка црква Шпаније о сексуалном злостављању дјеце, а чији су виновници махом свештеници и лаици, идентификовала је 1.383 пријаве и 2.056 жртава, показала је ревизија истраге.

Резултати ревизије актуелне истраге, коју води адвокатска кућа "Кремадес", уврштени су у извјештај на више од 1.000 страница који је објавила Црква.

Шпанска бискупска конференција процјењује да се може говорити о око 1.000 случајева злостављања након унакрсног истраживања различитих извјештаја, који су показали да су неки случајеви можда разматрани неколико пута, али је признала да још има много непријављених случајева.

"Подаци садржани у овом извјештају никада неће бити дефинитивни. Важно је имати на уму да су се одређени случајеви злостављања догодили превише давно да би изашли на видјело и да неке жртве не желе да говоре о томе", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је Црква спремна да сазна све случајева и помогне жртвама да то преброде и спријечи сличне случајеве у будућности.

Према истраживању омбудсмана за људска права Шпаније, готово сваки двјестоти Шпанац је жртва сексуалног злостављања католичких свештеника.

Омбудсман је упутио извјештај парламенту у коме критикује Цркву због мањка пуне сарадње у истрази и покушаја да све минимизира.

Католичка црква Шпаније, која јеупутила извињење, саопштила је да ће исплатити одштету жртвама сексуалног злостављања у случајевима који нису закључени јер је починилац умро

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана