ИАЕА се огласила након пожара у нуклеарки Запорожје

Танјуг
ИАЕА се огласила након пожара у нуклеарки Запорожје

БЕЧ  - Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је данас да нема пријетњи по нуклеарну безбједност након што је у нуклеарној електрани у Запорожју у Украјини дошло до пожара након напада дроном на то постројење.

У међувремену, пожар је угашен.

Гроси је навео да је у нападу дроном оштећен расхладни торањ нуклеарке, али није навео која је страна одговорна за тај напад, пренијела је агенција РИА Новости.

-Ови непромишљени напади повећавају ризик од нуклеарне несреће. Морају да престану сада -навео је Гроси у саопштењу.

 Гроси је такође рекао да мисија ИАЕА у нуклеарки захтијева хитан приступ оштећеном расхладном торњу да би се процијенила штета.

У изјави објављеној на сајту ИАЕА, Гроси је указао да свака војна акција усмјерена на нуклеарно постројење у Запорожју представља јасно кршење "пет специфичних принципа за заштиту локације" које је успоставио Савјет безбједности Уједињених нација у мају 2023.године.              

Претходно је руска државна корпорација "Росатом" саопштила да је расхладни торањ нуклеарке у Запорожју озбиљно оштећен након два директна удара украјинских дронова, што је изазвало пожар који су угасиле снаге Министарства за ванредне ситуације Русије.

"Росатом" је навео да ће опасност од урушавања конструкције процијенити стручњаци када ситуација то буде дозволила.

Корпорација је нападе украјинских дронова назвала "нуклеарним тероризмом".

Директорка за комуникације нуклеарне електране Евгенија Јашина раније је изјавила за РИА Новости да ће стручњаци ИАЕА бити обавијештени о посљедицама напада Оружаних снага Украјине на НЕ Запорожје који је изазвао пожар у области расхладних торњева чим то услови безбједности дозволе.

Прес служба нуклеарке је такође раније саопштила да пожар ни на који начин није утицао на рад постројења и да није повећан ниво радијације.

Гроси је 2023. године предложио да Савјет безбједности УН подржи пет принципа за осигуравање безбједности нуклеарне електране у Запорожју, а то су: не дозволити нападе на електрану, не распоређивати у нуклеарки тешко наоружање и војно особље које би могло да се користи за нападе, не угрожавати снабдијевање постројења електричном енергијом, обезбиједити заштиту свих структура и система, као и не предузимати никакве радње које нарушавају ове принципе.

Украјинска страна је оптужила Русе да су запалили гуме око електране и изазвали пожар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана