ИАЕА одобрила Јапану испуштање радиоактивне воде из Фукушиме у океан

Танјуг
ИАЕА одобрила Јапану испуштање радиоактивне воде из Фукушиме у океан

ТОКИО– Јапан је данас добио одобрење од Међународне агенције за атомску енергију за свој план испуштања третиране радиоактивне воде у океан из нуклеарне електране Фукушима, разорене цунамијем, упркос жестоком неслагану Пекинга и других противљења на локалном нивоу.

Послије двогодишње анализе, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да су планови Јапана у складу са међународним безбједносним стандардима и да ће имати "занемарљив радиолошки утицај на људе и животну средину", преноси Ројтерс.

Јапан није прецизирао датум за почетак испуштања воде, што је процес за чије окончање ће бити потребно између 30 и 40 година.

Да би почело испуштање потребно је и званично одобрење националног нуклеарног регулаторног тијела за Токијску електроенергетску компанију (ТЕПКО) која управља нуклеарном електраном Фукушима у којој се 2011. године догодила велика хаварија.

Локални јапански рибарски синдикати успротивили су се владином плану, осмишљеном 2021. године, и поручили да ће то поништити њихов труд на поправљању репутације, након што је неколико земаља забранило одређене јапанске прехрамбене производе после катастрофе у Фукушими.

Неке сусједне земље се такође годинама жале на пријетњу по морску животну средину и јавно здравље, а Кина је највећи критичар јапанског плана.

"Јапан ће наставити да пружа објашњења јапанском народу и међународној заједници на искрен начин заснован на научним доказима и уз висок ниво транспарентности", рекао је Кишида на састанку са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем који му је уручио коначни извјештај нуклеарног регулатнорног тела УН.

Пекинг је саопштио, посредством своје амбасаде у Јапану, да извјештај ИАЕА не може бити "пропусница" за испуштање воде и позвао на суспензију плана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана