И Словачка жели закон о НВО, Европска комисија се снажно противи

Срна
И Словачка жели закон о НВО, Европска комисија се снажно противи

БРИСЕЛ - Европска комисија упозорила је Словачку да ће одмах предузети правне мјере ако Братислава подржи приједлог закона који захтијева од невладиних организација, које добијају средства из иностранства, да себе етикетирају као "организације са страном подршком".

"Била сам у Братислави и била сам врло јасна. Уколико слиједите мађарски примјер по питању закона о НВО, одмах ћемо покренути прекршајни поступак због кршења права ЕУ", рекла је потпредсједник Европске комисије Вера Јоурова уочи објављивања годишњег извјештаја ЕУ о владавини права.

Мађарска је 2017. усвојила сличан закон о невладиним организацијама које се финансирају из иностранства, али га је укинула 2021. након што га је Европски суд правде прогласио незаконитим.

Европска комисија се бори против Мађарске око питања владавине права и задржава средства ЕУ. Будимпешта је, такође, "узнемирила" своје партнере из ЕУ на почетку свог шестомјесечног ротирајућег предсједавања ЕУ "мировном мисијом" премијера Виктора Орбана која је укључивала разговоре са руским предсједником Владимиром Путином у Москви.

Сличне правне "битке" са Пољском окончане су послије промјене власти прошле године.

Влада Словачке под премијером Робертом Фицом преузела је власт прошле године и суочила се са критикама опозиције због измјена кривичног закона, реконструкције јавног емитера, укидања државне војне помоћи Украјини и приближавања спољне политике Русији.

Фицо је у изјави након годишњег извјештаја ЕУ о владавини права рекао да је примио на знање њене препоруке и да ће релевантна министарства водити дијалог са Комисијом.

Он је додао да критике стижу због неслагања око спољнополитичких питања гдје Комисија тражи "послушност".

Извјештај о владавини права покрива правосудни систем, корупцију, слободу медија,као и цивилно друштво. У извјештају се, такође, нуде необавезујуће препоруке за свих 27 чланица ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана