И пољски фармери најавили блокаду граничних прелаза

GS
Foto: Pravda.com

ВАРШАВА - Синдикат пољских пољопривредника Солидарност планира од 9. фебруара блокаду граничних прелаза између Пољске и Украјине, а до 10. марта и блокаду путева широм земље.

"Наше стрпљење је истекло. Став Брисела посљедњег дана јануара 2024. неприхватљив је за цијелу нашу пољопривредну заједницу", наводи се у саопштењу синдиката.

Пољопривредници у Француској, Белгији, Португалији, Грчкој и Њемачкој протестују због напора ЕУ да се ухвати у коштац са климатским промјенама и утицаја на пољопривреду, као и због отварања врата јефтином украјинском увозу како би се помогло у ратним напорима Кијева.

Жалбе фармера широм Европе укључују гушење еколошким правилима, порезима, растућим трошковима и нелојалном конкуренцијом из иностранства.

Синдикат "Солидарност" наводи да пасивност пољских власти и декларације о сарадњи са Европском комисијом у вези са увозом пољопривредних и прехрамбених производа из Украјине не остављају други избор осим проглашења генералног штрајка.

Фрустрација европских фармера јуче је у Бриселу достигла врхунац, када су фармери гађали Европски парламент јајима и каменицама, палили ватре и ватромет тражећи од лидера ЕУ да учине више да им помогну.

Одвојена организација пољских фармера блокирала је раније кључни гранични прелаз са Украјином, али је протест обустављен 6. јануара након што је нова Влада пристала на њене захтјеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана