И Кан и Шариф тврде да су побиједили

Танјуг
И Кан и Шариф тврде да су побиједили

ИСЛАМАБАД - Кандидати које подржава партија Техрик-е-Инсаф (ПТИ) бившег пакистанског премијера Имрана Кана, планирају да оформе владу, саопштио је данас предсједник те странке Гохар Кан, позивајући присталице на мирне протесте ако коначни резултати избора не буду објављени до вечерас.

Он је на конференцији за медије позвао све институције у земљи да поштују мандате партије ПТИ и најавио да ће, уколико се резултати избора не објаве до вечерас, та странка у недјељу организовати мирне протесте испред владиних канцеларија, преноси Ројтерс.

С друге стране, лидер Пакистанске муслиманске лиге (ПМЛН) Наваз Шариф, раније је најавио да ће његова партија разговарати са другим групама за формирање коалиционе владе.

И Кан и Шариф, лидери двије најутицајне странке у земљи, прогласили су побједу на парламентарним изборима одржаним 8. фебруара.

Подаци изборне комисије показују да су независни кандидати које подржава Кан освојили 93 посланичка мандата, Шарифова Пакистанска муслиманска лига (ПМЛН) 71 мандат, а Пакистанска народна партија (ППП) 53 мандата, преноси Ал Џазира.

За парламентарну већину потребно је 169 мандата, па је извјесно да ниједна странка неће моћи самостално да формира власт.

Имран Кан је јуче из затвора, гдје се налази због одавања државне тајне и корупције, прогласио изборну побједу кроз аудио-визуелну поруку направљену уз помоћ вјештачке интелигенције (AI) и одбацио тврдњу свог ривала, такође бившег премијера Шарифа да је побиједила његова странка ПМЛН, преноси Ројтерс.

Шариф је саопштио да је његова странка побиједила, али није навео колико је мандата освојила.

Руководство Канове ПТИ одговорило је да Шариф нема право да проглашава побједу или формира владу, указавши на широко распрострањене оптужбе о намјештању избора у корист кандидата ПМЛН, пише Гардијан.

Лист наводи да су у провинцијама Хајбер Паштунва и Белуџистан двије особе погинуле када су избили протести против наводног намјештања локалних избора и додаје да су присталице Канове ПТИ изашле на улице у Лахору, а да је широм земље планирано још протеста због наводних изборних неправилности.

Начелник генералштаба пакистанске војске генерал Асим Мунир честитао је грађанима на “успјешно спроведеним” општим изборима, рекавши да је нацији потребна стабилност и излазак из политике “анархије и поларизација”, преноси Ројтерс.

Мунир је изразио наду да ће “ови избори донијети политичку и економску стабилност и успостављање мира и благостања” у Пакистану.

Након што су јуче Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Европска унија изразиле забринутост због изборног процеса у Пакистану, позивајући на истрагу изборних неправилности, Министарство иностраних послова Пакистана саопштило је да су “коментари неких земаља и организација игнорисали непобитну чињеницу да Пакистан одржава изборе мирно и успјешно, док се суочава са безбједносним пријетњама”.

-Изненађени смо негативним тоном у неким изјавама које не узимају у обзир сложеност изборног процеса нити признају слободно и ентузијастично коришћење права гласа од стране десетина милиона Пакистанаца - наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Пакистана.

У Пакстану су у четвртак одржани парламентарни избори, у јеку настојања да се земља опорави од економске кризе и ослободи насиља милитантних група које дјелују у дубоко поларизованом друштву, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана