И Бајден оптужио Путина за смрт Наваљног

Танјуг
И Бајден оптужио Путина за смрт Наваљног

Амерички предсjедник Џозеф Бајден изјавио је данас да је предсjедник Русије Владимир Путин одговоран за смрт опозиционог политичара Алексеја Наваљног.

"Путин је одговоран за смрт Наваљног. Путин је одговоран. Оно што се догодило Наваљном је још већи доказ Путинове бруталности", рекао је Бајден на конференцији за медије, преноси Њујорк тајмс.

Он је додао да "није ни изненађен, ни огорчен" информацијом о смрти Наваљног.

Бајден је похвалио активизам руског опозиционара у Русији и његову храброст 2020. године када се вратио у земљу након тровања забрањеним нервним агенсом.

Поручио је да Наваљни чак и у затвору био "снажан глас истине".

"Био је све што Путин није. Био је храбар, био је принципијелан, био је посвећен изградњи Русије у којој би постојала владавина права", рекао је Бајден.

На питање новинара да ли је Наваљни убијен, Бајден је рекао да не зна шта се тачно догодило, али је нагласио да "нема сумње да је смрт Наваљног посљедица нечега што су Путин и његови насилници урадили".

Амерички предсједник, који је 2021. године обећао да ће бити "посљедица" ако Наваљни умре у затвору, јасно је ставио до знања да не може много више да се уради јер су Сједињене Државе већ предузеле акције против Русије као одговор на инвазију Украјине, наводи Њујорк тајмс.

Канцеларија Федералне казнено-поправне службе Русије за Јамало-Ненецки аутономни округ саопштила је раније данас да се Наваљни осјећао лоше послије шетње и изгубио свијест, након чега је неуспјешно реанимиран, а узорк смрти се утврђује.

Наваљни је служио казну затвора од 30 година, а био је познат као оштар критичар Кремља.

Повезане вијести:

Русијa поручила САД: Уздржите се!

Захарова: Запад пожурио да оптужи Москву за смрт Наваљног

Смрт Наваљног једна од тема састанка шефова дипломатија ЕУ

Да ли је ово разлог смрти руског опозиционара?

Ко је био Алексеј Наваљни

Шта каже Кремљ о смрти Наваљног?

Најжешћи критичар Путина умро у затвору

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана