Хути траже више иранског оружја како би појачали нападе у Црвеном мору

Танјуг
Хути траже више иранског оружја како би појачали нападе у Црвеном мору

КАИРО- Јеменски, про-ирански побуњеници Хути траже више иранског оружја како би појачали нападе у Црвеном мору, показују амерички обавјештајни подаци.

Недавни обавјештајни подаци које су прикупиле САД и друге западне земље указују на то да Хути траже још оружја од Техерана, што изазива забринутост да је ова милитантна група одлучна да настави нападе на бродове у Црвеном мору и да пријети да изазове ширење сукоба на Блиском исток, преноси портал Политико. Амерички званичници су најмање мјесец дана анализирали информације о планирању Хута за интензивирање нападе, укључујући покушаје да набаве додатно оружје потребно за лансирање ракетних пројектила на теретне бродове.

Обавјештајни подаци такође указују да би ова јеменска група могла да покуша да нападне западне снаге стациониране у региону. Међутим, није јасно да ли су недавни удари САД на положаје Хута у Јемену промијенили планове ове побуњеничке групе о извођењу оваквих напада.

Предсједник САД Џозеф Бајден признао је да напади које предводе САД против ове јеменске групе нису успјели да зауставе нападе на комерцијалне бродове.

Он је обећао да ће САД наставити са ударима на локације Хута у Јемену како би се уништила војна способност побуњеника и "сломила њихова воља".

Америчке морнаричке фоке пресреле су овог мјесеца једну пошиљку оружја која је била намијењена Хутима. У тој акцији је заплијењен мали чамац који је превозио компоненте за крстареће и балистичке пројектила иранске производње.

Међутим, ова мисија је имала високу цијену јер су два припадника јединице морнаричких фока нестала док су покушавали да се укрцају на чамац. Њихов нестанак је пријављен 11. јануара у близини обале Сомалије, наводи се у саопштењу Централне команде америчке америчке војске објављеном раније на платформи Икс (Твитер).

Америчка војска је у недјељу обуставила потрагу а за двојицом несталих припадника јединице морнаричких фока и прогласила их страдалима у акцији, пренио је раније Ројтерс. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана