Хути: САД и Велика Британија извеле два ваздушна удара на луку Рас Иса

Танјуг
Хути: САД и Велика Британија извеле два ваздушна удара на луку Рас Иса

САНА  - САД и Велика Британија извеле су два ваздушна удара на луку Рас Иса у јеменској провинцији Ходејда, јавила је телевизија јеменских побуњеника Хута Ал-Масира.

Ваздушни напади услиједили су након што су Хути појачали нападе на бродове који пролазе кроз Црвено море, укључујући и напад који је у петак изазвао пожар на танкеру који је превозио гориво, преноси Тајмс оф Израел.

Танкер Марлин Луанда је оштећен, није било повријеђених, а помоћ је пружио брод америчке морнарице, саопштила је америчка војска на платформи Икс.

Наведено је да је након тога америчка војска уништила противбродску ракету коју су Хути усмјерили на подручје Црвеног мора и која је била спремна за лансирање, пренио је Ројтерс.

Британска Агенција за поморске трговинске операције (УКМТО) и британска компанија за поморску безбједност Амбреј (Амбреy) саопштиле су у петак да су примиле извјештаје о нападу на брод у Црвеном мору у близини Адена у Јемену и о пожару на њему.

УКМТО је примио извештај о инциденту отприлике 60 наутичких миља југоисточно од Адена гдје је пловило погођено.

Амбреј је такође саопштио да је упознат са инцидентом југоисточно од Адена, гдје је избио пожар након што је трговачки брод погођен "пројектилом", наводећи да је посада безбједна.

Портпарол Хута рекао је да су њихове поморске снаге извеле операцију усмјерену на "британски нафтни танкер Марлин Луанда" у Аденском заливу, што је изазвало пожар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана