Хути провоцирају Америку: Забринути због ситуације у Тексасу, позвали на поштовање људских права

ГС
Хути провоцирају Америку: Забринути због ситуације у Тексасу, позвали на поштовање људских права

Замјеник министра вањских послова у јеменској де-факто влади коју воде Хути, Хусеин Ал-Ези, изразио је забринутост због сукоба између америчке савезне државе Тексас и савезне владе и позвао стране да поштују међународно право.

Жариште се налази уз границу САД-а и Мексика и у фокусу је спора везаног за мигрантску кризу у земљи и ко има надлежност над граничним пријелазом.

"Забринут сам због развоја догађаја у Тексасу и чињенице да стране у сукобу морају поштовати међународни закон о људским правима",, рекао је Ал-Ези.

Додао је како се Сједињене Америчке Државе и друге земље "недвојбено се суочавају с ужасним и олујним догађајима".

Напетост између Вашингтона и Тексаса су се интензивирале након што је гувернер државе Грег Абот изјавио како ће пркосити Бајденовој администрацији и америчком врховном суду који је донио одлуку како се бодљикава жица на граници мора уклонити.

С друге стране, власти у Тексасу не планирају одустати од својих планова постављања бодљикаве жице на граници.

Док је Бијела кућа политику Тексаса и гувернера Абота назвала нехуманом и контрапродуктивном, гувернер је рекао како брани државу од "инвазије".

С друге стране, амерички предсједник Џо Бајден је изјавио како ће, уколико Конгрес одобри Нацрт закона о сигурности граница, затворити границу.

Тензије све веће

Тексас одбија послушност, а десничари најављују оружани конвој: Вашингтон има велике проблеме на југу

Да је ситуација озбиљна доказ су и најаве екстремиста крајње деснице у САД-у који су најавили скуп под називом "Вратите нам нашу границу".

Оружани конвој требао би се кретати до границе с Тексасом, а десничари су на Телеграм каналима нагласили како ће се скупови одржати у Аризони, Калифорнији и Тексасу.

"Придружите нам се. Вријеме је да се ми народ мирно окупимо у част наших уставних права. Желимо позвати владу да предузме акције и осигура нашу јужну границу", поручили су они, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана