Хути пријети снажним и ефикасним одговором на посљедњи напад

СРНА
Хути пријети снажним и ефикасним одговором на посљедњи напад

ВАШИНГТОН - Покрет Хута из Јемена запријетио је "снажним и ефикасним одговором" након што је Америка током ноћи извршила нови удар на њихове положаје.

Удари Америке и Британије на положаје Хута у Јемену изазивају додатне забринутости да би се сукоб из Појаса Газе између Израела и Хамас могао проширити на регион.

Посљедњи удар, за који Америка каже да је мета био радар, извршен је дан након америчких и британских напада на положаје Хута у Јемену.

"Нови удар добиће чврст, снажан и ефикасан одговор", рекао је портпарол јеменских Хута Насрулдин Амер, који је напоменуо да у нападу није било повријеђених нити је причињена материјална штета.

Други званичник Хута Мухамед Абдулсалам изјавио је да напади нису имали зналајнији утицај на њихове капацитете за спречавање проласка бродова повезаних са Израелом кроз Црвено и Арапско море.

Након ескалације палестинско-израелског сукоба у Појасу Газе, Хути су упозорили да ће вршити нападе на Израел и бродове повезане са овом државом који пролазе кроз воде Црвеног мора и мореуза Баб Ел Мандеб док Тел Авив не прекине војну операцију покренуту против палестинске милитантне организације Хамас.

Према подацима америчке Централне команде, јеменски Хути су од средине новембра напали више од 20 војних и цивилних бродова у Црвеном мору.

Током ноћи између четвртка и петка оружане снаге САД и Британије су извршиле ударе из ваздуха на положаје Хута у неколико јеменских градова, при чему су употребили летјелице, војне бродове и подморнице.

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да је војна акција предузета као одговор на "нападе Хута без преседана" на бродове у Црвеном мору и да је то учињено у самоодбрани

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана