Хунта у Нигеру наредила француском амбасадору да напусти земљу

Танјуг
Хунта у Нигеру наредила француском амбасадору да напусти земљу

НИЈАМЕЈ – Војна хунта у Нигеру, која је преузела власт у пучу 26. јула, наредила је француском амбасадору Силвену Иту да напусти земљу у року од 48 сати, саопштило је Министарство спољних послова.

-Одлука о протjеривању француског амбасадора донијета је дијелом због његовог одбијања да се одазове позиву на састанак са министром спољних послова Нигера -  наводи се у саопштењу министарства, преноси Ројтерс.

Додаје се да су и „друге акције француске владе биле у супротности са интересима Нигера“, али више детаља није изнијето, наводи британска агенција.

Француска, која је некад као колонијална сила владала Нигером, позвала је да се предсједник Мохамед Базум врати на функцију након његовог свргавања.

Војна хунта, која је преузела власт у пучу прије мјесец дана, овластила је трупе из сусједног Малија и Буркине Фасо да стану у њену одбрану у случају стране интервенције.

Вођа хунте генерал Абдурахман Тијани потписао је двије извршне наредбе којима се овлашћују "безбједносне снаге Буркине Фасо и Малија да интервенишу на територији Нигера у случају агресије", рекао је високи званичник хунте након што су делегације двије земље стигле у Нијамеј, јглавни град Нигера, преноси АП.

Он није изнио више детаља о војној подршци две земље чији су војни режими саопштили да ће се свака употреба силе од стране блока западноафричких земаља Ековас против нигерске хунте третирати као чин рата против њихових држава.

Претходно је Ековас саопштио да је спреман за војну интервенцију у Нигеру уколико таква наредба буде била издата.

Та одлука донијета је након дводневног самита министара одбране земаља Западне Африке у Акри, престоници Гане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана