Хунта у Нигеру именовала бившег министра економије Алија Зајна за премијера

Танјуг
Хунта у Нигеру именовала бившег министра економије Алија Зајна за премијера

НИЈАМЕЈ - Војна хунта у Нигеру именовала је бившег министра економије Алија Ламина Зајна за премијера, који је био напустио функцију након што је његова влада збачена претходним војним ударом 2010. године.

Како преноси АП, две недеље након пуча у којем је војна хунта преузела власт, њени лидери одбијају позиве на преговоре у настојању, како се наводи, да оснаже своју моћ и покажу озбиљност другим западно афричким владама, у сусрет потенцијалној ескалацији регионалне кризе.

''Успостављање владе је значајно и сигнализира у најмањем случају становништву да хунта има план, уз подршку цијеле владе'', оцијенила је бивша службеница америчког Стејт департмента за афричка питања Анелиза Бернард.

Аналитичари се углавном слажу у оцени да је пуч озибљан ударац за земље чланице западноафричког блока ЕКОВАС, који су Нигер до тада посматрале као једног од последњих демократских партнера који су учествовали у борби против исламских екстремиста, наводи агенција.

Раније ове недеље, вршилац дужности заменика државног секретара САД Викторија Нуланд састала се са вођама државног удара, али је рекла да су они одбили да јој дозволе да се састане са свргнутим председником Мохамедом Базумом, који се налази у притвору. САД имају око 1.100 војника у земљи и виде Нигер као стратешког и поузданог партнера у региону. Доцент политичких наука на Универзитету у Синсинатију, Александер Тарстон, наводи да би САД могле да пронађу ''начин за суживот'' са хунтом, ''уколико би то било у интересу Вашингтона'', додаје АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана