Хуанита Кастро, сестра Фидела Кастра, умрла у 90. години

Танјуг
Foto: Агенције

МАЈАМИ— Хуанита Кастро, сестра кубанских лидера Фидела и Раула Кастра, која је сарађивала са америчком ЦИА-ом против њихове комунистичке владе, умрла је у Мајамију у 90. години, гдје се преселила убрзо послије бјекства са Кубе, прије готово 60 година, преноси АП.

Коауторка њене књиге из 2009. године "Фидел и Раул, моја браћа. Тајна историја", новинарка Марија Антонијета Колинс на друштвеној мрежи Инстаграм објавила је да је Хуанита умрла у понедјељак, док вијест о њеној смрти кубанске власти и медији нису пренијели.

"Хуанита Кастро је била испред нас на путу живота и смрти, изузетна жена, неуморни борац за своју Кубу коју толико волим", написала је Колинс.

Хуанита Кастро, аниткомуниста, у својој књизи је написала да је почела да сарађује са ЦИА-ом, на предлог супруге бразилског амбасадора на Куби, убрзо послије неуспјеле инвазије у Заливу свиња 1961. године, иако је претходно подржавала напоре своје старије браће да свргну диктатора Фулгенсија Батисту, прикупљајући новац и купујући оружје.

Она се, међутим, разочарала када је Фидел Кастро постао тврдокорни комуниста након доласка на власт 1959. године.

Годину дана послије смрти своје мајке 1963. године, она је побјегла са Кубе и никада више није видјела своју браћу, Фидела и Раула Кастра.

Када је стигла у САД, многи су вјеровали да је комунистички шпијун, међутим, касније је помогла у оснивању непрофитне организације коју подржава ЦИА и која је радила против Кастрове владе.

На крају се населила у Мајамију, гдје је држала апотеку у Малој Хавани и постала угледни члан кубанско-америчке заједнице, а држављанство САД добила је 1984. године.

Фидел Кастро владао је Кубом до 2008. године, када је власт препустио брату Раулу, који је као вођа Кубе провео деценију.

Фидел Кастро је преминуо 2016. године у 90. години. Исте године преминуо је и најстарији брат Рамон у 91. години, док је Раул (92) жив и у пензији је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана