HSCB купује британски огранак пропале америчке банке SVB, најављен строжи надзор

Танјуг
HSCB купује британски огранак пропале америчке банке SVB, најављен строжи надзор

ЛОНДОН, ВАШИНГТОН - Највећа европска банка HSCB постигла је данас договор о куповини британског огранка Банке Силицијумске долине (SVB), саопштила је влада у Лондону.

Клијенти и фирме који имају новац у британском огранку SVB имаће приступ свом новцу, а моћи ће и да користе све банкарске услуге као и обично, додаје се у саопштењу, преноси BBC.

Министарство је навело да у договору са HSCB није укључен новац пореских обвезника, док је HSCB навела да је купила британски огранак SVB за једну фунту.

Договор о куповини дошао је након што је калифорнијска Управа за финансијску заштиту затворила у петак SVB, 16. по величини америчку банку.

То је највећа банка која је пропала од 2008. године, када је дошло до свjетске економске кризе. Пропаст SVB је изазвала потресе у технолошкој индустрији због могућег утицаја који би могла да има на посао, док су неке фирме рекле за BBC да би могле да пропадну ако им депозити нису осигурани.

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је да прати потенцијалне импликације по финансијску стабилност након пропасти SVB и изразио увjерење да Вашингтон предузима одговарајуће регулаторне кораке.

-Пажљиво пратимо развој догађаја и потенцијалне импликације на финансијску стабилност и имамо пуно поверење у то да креатори политике у Сједињеним Државама предузимају одговарајуćе кораке за решавање ситуације -навео је портпарол ММФ-а у изјави за Ројтерс.

Предсjедник САД Џозеф Бајден саопштио је да ће они који су довели до пропасти Банке Силицијумске долине  одговарати, истовремено најављујући строжи надзор и регулисање рада већих банака.

Бајден ће данас саопштити на који начин ће се америчка администрација ухватити у коштац с банкарском кризом, највећом у САД од 2008. године, која је приморала регулаторна тијела да уведу низ ванредних мера пошто је слом SVB -а и Сигначер банке створио ризик од шире, системске кризе, преноси Ројтерс.

Амерички предјседник је јуче саопштио да су Министарство финансија и директор Националног економског савјета вриједно радили ас регулаторима банкарског сектора како би ријешили проблем SVB -а и Сигначер банке, додавши да рјешење "не доводи у опасност доларе финансијских обвезника".

-Амерички народ и америчке фирме могу да имају повјерења да ће њихови депозити бити на свом мјесту када им буду били потребни - саопштио је Бајден.

Он је такође навео да је "чврсто посвећен томе да они који су довели до овог нереда у потпуности одговарају" и да се настави с напорима да се "ојача надзор и регулисање већих банака како не бисмо поново били доведени у ову ситуацију".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана