Хонгконг дозволио промjену назива пола у личним документима без операције пола

Танјуг
Foto: Илустрација

ХОНГКОНГ - Хонгконг ће дозволити да трансродне особе, које нису извршиле операцију промјене пола, промијене назив пола у својим личним картама, али да морају да испуне ревидиране критеријуме и захтјеве, саопштила је данас градска влада.

Та одлука је у складу са пресудом Апелационог суда у Хонгконгу који је прошлог фебруара пресудио да није нужно да LGBTQ особе изврше операцију промјене пола да би био промијењен назив пола у њиховим личним картама, пренио је Ројтерс. 

Хенри Це и још једна LGBTQ особа поднеле су тужбу суду наводећи да је захтјев за промјену пола кршио права трансродних особа, а Це је прије двије седмице поднио тужбу суду због кашњења да му се дозволи да промијени назив пола у својој личној карти.

Позивајући се на пресуду из фебруара 2023. године, влада је навела да особе које нису извршиле операцију промјене пола, морају да испуне "ревидиране критеријуме и захтјеве", прије него што поднесу захтјев за промјену назива пола уписаног у личној карти. 

Ревидирани захтјеви укључују уклањање дојки за трансродне мушкарце и уклањање пениса и тестиса за трансродне жене.

Влада је истакла да трансродне особе такође морају да буду подвргнуте континуираном хормонском третману најмање двије године прије него што се промијени назив пола у њиховој личној карти.

Поједини активисти кажу да су ти захтјеви превише екстремни и да крше права трансродних особа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана