Холивудске звијезде траже глобално нуклеарно разоружавање

Танјуг
Холивудске звијезде траже глобално нуклеарно разоружавање

ЛОС АНЂЕЛЕС - Велике холивудске звијезде, међу којима су Џулијан Мур, Џејн Фонда и Ема Томпсон, прикључиле су се својим потписима отвореном писму у којем се од свјетских лидера захтијева глобално нуклеарно разоружавање.

Предвиђа се да ће овога викенда током додјеле „Оскара“ у Лос Анђелесу доминирати биографски филм "Опенхајмер" Кристофера Нолана, који говори о човјеку који је створио атомску бомбу, због чега је коалиција познатих глумаца и активиста одлучила да едукују људе о садашњој нуклеарној опасности која пријети свијету у којем живимо, преноси лондонски Гардијан.

У писму се подсјећа да 13.000 комада нуклеарног оружја, око 80 пута моћнијег од оног којим су уништени Хирошима и Нагасаки 1945. године, држи девет земаља, нуклеарних сила.

-Као умјетници желимо да подигнемо свој глас и да подсјетимо људе да Опенхајмер јесте дио историје, али нуклеарно оружје није. У вријеме велике неизвјесности, чак и једно нуклеарно оружје – на копну, у мору, у ваздуху или у свемиру – јесте превише - наводи се између осталог у отвореном писму холивудских звијезда које захтухевају денуклеаризацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана