Холандски теретни бродови неће пловити Црвеним морем због напада Хута

Танјуг
Холандски теретни бродови неће пловити Црвеним морем због напада Хута

АМСТЕРДАМ  - Холандски теретни бродови, за сада, неће пловити кроз Црвено море јер, како тврде надлежни, јеменски побуњеници Хути ракетама и беспилотним летјелицама нападају сваки брод који наиђе.

Анет Костер из Краљевског удружења холандских бродовласника (КВНР) каже да је везу са Израелом "тешко пронаћи или да она уопште не постоји", што, тврди, ситуацију чини још компликованијом.

Бродови који су већ на Црвеном мору немају другог избора осим да наставе да плове, рекла је Костер, али бродови који још увијек могу да бирају, иду дугим путем, око Африке.

Умјесто кроз Црвено море, бродови који путују у Азију проморани су да плове 10 до 15 дана дуже, око Африке, пошто су јеменски Хути, наговијестили да ће наставити са нападима на бродове све док Израел не пристане на прекид ватре у Појасу Газе, преноси НЛ Тајмс.

Краљевско удружење холандских бродовласника придружило се својим међународним колегама у залагању за увођење војне пратње у Црвеном мору.

Јеменски Хути, у почетку су, у нападима за које тврде да представљају одговор на израелску одмазду на Газу, циљали само бродове који су били повезани са Израелом, међутим, у посљедњих неколико дана, на мети су се нашли и бродови који плове под заставама других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана