Холандски командант војске упозорава на потенцијални рат са Русијом

Танјуг
Foto: Iamexpat.nl

АМСТЕРДАМ - И холандска војска и друштво у цјелини морају да се припреме за могућност рата са Русијом, изјавио данас генерал-потпуковник Мартин Вијнен, одлазећи командант Краљевске холандске војске.

„Наше друштво би требало да се припреми за то“, рекао је он у интервјуу за холандски лист „Телеграф“. 

Вијнен је истакао да Холандија треба да слиједи примере земаља попут Шведске, Финске и балтичких земаља, које се граниче са Русијом или су јој близу и боље су припремљене за избијање рата, пренио је портал НЛ тајмс. 

„Холандија треба да научи да читаво друштво мора да буде спремно када ствари крену по злу“, рекао је Вијнен за холандски лист. 

За цивиле то значи да имају храну и воду за пиће у залихама за ванредне ситуације. 

„Холандија не би требало да мисли да је наша безбједност загарантована јер смо удаљени 1.500 километара“, истакао је он. 

Вијнен је упозорио да Русија јача и да је потребно имати јаку војску као средство одвраћања. Стога је, како је навео, важно отклонити недостатак особља у војсци. 

Вијнен много очекује од волонтерске године у војсци за младе, која је спроведена након сличног програма у Шведској. 

У програму је учествовало око 600 младих, али Вијнен се нада да ће сваке године привући две до три хиљаде младих, од којих ће трећина вјероватно изабрати каријеру у војсци, а трећина постати резервисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана