Холандска полиција је прошле године демонтирала 100 илегалних нарко лабораторија

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ- Прошле године полиција је у Холандији демонтирала 105 лабораторија за производњу синтетичких дрога, хероина или кокаина.

Број локација за производњу синтетичких дрога порастао је за 20 одсто у односу на 2021, али је смањен број плантажа канабиса, као и депонија за одлагање наркотика, преноси НЛ Тајмс.

Након што је 2020. године заплијењен рекордан број лабораторија за производњу дроге, њихов број је у 2021. години опао, али се нарко тржиште у међувремену опоравило.

„Сумњамо да се тржиште опоравило од тих интервенција у року од годину дана. А то је забрињавајуће јер производња дроге ремети наше друштво“, изјавио је Вим Волдерс из полицијске управе.

Према подацима, највећи број чине лабораторије за производњу амфетаминметамфетамин и МДМА, а дошло је до значајног повећања лабораторија за ГХБ, са три у 2021. на 13 у 2022, што према ријечима Волдерса, указује на упадљиву потражњу за овом супстанцом.

Уочено је и да су криминалне организације оријентисане на кокаин промијениле своје методе и да сада кријумчаре више кокаина који је хемијски обрађен умјесто шверца преко блокова.

Волдерс је навео да се многи криминалци више не фокусирају на производњу само једне дроге.

„Све је више производних локација које се користе мултифункционално. На примјер, пронашли смо девет лабораторија у којима је прошле године произведено више од једне врсте дроге", додао је.

Прошле године полиција је демонтирала 1.604 плантаже канабиса, у поређењу са 2.285 у 2021. Према Волдерсу, различити фактори објашњавају ово смањење.

„Главни разлог је то што за то нема довољно капацитета у подручним јединицама. Методе прикривања узгајивача такође отежавају откривање фарми канабиса", рекао је он, напомињући да је полиција прошле године добила много мање анонимних дојава о фармама канабиса.

Прошле године полиција је открила 155 депонија наркотика, 25 одсто мање него 2021. и најмањи број од 2014. Велика већина, 153, односила се на отпад од производње синтетичких дрога. Двојица су била повезана са кокаином. Прошле године полиција није пронашла депоније хроина.

Према Волдерсу, ово смањење депонија је у оштрој супротности са бројем пронађених лабораторија за производњу наркотика, а како је навео, могуће објашњење за ово је да се отпад складишти или оставља на производним локацијама.

Волдерс је упозорио и да је број несрећа у илегалним лабораторијама удвостручен у поређењу са 2021, са чак три пожара и четири експлозије. Он је оцијенио да је то забрињавајуће јер, како је навео, "у питању је безбједност и локалног становништва".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана