Холандија плаћа муницију за авионе “Ф-16”

Срна
Foto: Brecorder.com

КИЈЕВ - Холандија ће упутити Украјини помоћ од 350 милиона евра за набавку муниције за борбене авионе “Ф-16” и напредних извиђачких дронова, саопштила је холандски министар одбране Кајса Олонгрен.

На крају дводневне посјете Кијеву, Олонгренова је рекла да је дошла да покаже солидарност и објави нови пакет помоћи.

Олонгренова је рекла у Кијеву да ће први стићи авиони из Данске и да ће их пратити први холандски авиони касније током године.

На састанку групе украјинских савезника у бази Рамштајн у НЈемачкој, Олонгренова је рекла да ће Холандија са 150 милиона евра финансирати куповину навођених ракета ваздух-земља које се могу испаљивати из “Ф-16”, док ће 200 милиона бити намијењено за куповину дронова за обавјештајне, надзорне и извиђачке акције.

Холандија је обећала двије милијарде евра војне помоћи Украјини током 2024. године. Значајан дио тог новца отићи ће на муницију и беспилотне летјелице, за које је Кијев рекао да су пријеко потребни да би се окончали губици на бојном пољу у сукобу са Русијом.

Данска, Холандија и САД очекују да ће овог љета испоручити Украјини прве од више десетина борбених авиона “Ф-16” након успостављања програма обучавања пилота и донирања авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана