Холандија: Парламент усвојио закон за привремено исељавање у случају опасности

Танјуг
Холандија: Парламент усвојио закон за привремено исељавање у случају опасности

ХАГ - Доњи дом холандског парламента усвојио је закон који градоначелницима даје законска овлаштења да привремено иселе станаре и затворе куће, када постоји основана сумња да може да дође до пуцњаве или експлозије у тим објектима.

Градоначелници то тренутно могу да ураде само на основу ванредних уредби, објавила је државна холандска телевизија НОС.

Спровођење хитног декрета није увијек могуће на суду, јер се у тој уредби наводи да мора постојати сумња на озбиљну пријетњу од пуцњаве или експлозије у самом дому. 

Холандски градоначелници тражили су доношење јаснијих правила. 

Велики број експлозија у кућама у градовима као што су Амстердам и Ротердам сада су структурални проблем, а градоначелници морају да затварају све више кућа, пренио је НЛ Тајмс.

До сада је ове године било више од 50 експлозија и пуцњава у кућама у Ротердаму. 

У Амстердаму су било 42 таква инцидента за прва четири мјесеца ове године.

Градоначелници ће и даље од случаја до случаја одлучивати да ли је исељавање заиста неопходно, рекла је градоначелница Утрехта, Шерон Дајксма, у име четири велика холандска града. 

"Уколико постоји стварна опасност за комшије или случајне пролазнике, понекад морате да предузмете овакве мјере", рекла је Дајксма. 

На основу новог закона судови ће и даље провјеравати да ли је затварање кућа оправдано.

Полиција нема капацитет да открије све пријетње и спријечи све нападе и због тога су градоначелници тражили више људи и ресурса од државе да се позабаве превенцијом злочина, истакла је Дајксма.

Према њеним ријечима, такође желе да Влада олакша размјену информација између Државног тужилаштва и општина да би се на вријеме предузеле мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана