Холандија избјеглицама укида стални боравак

Срна
Холандија избјеглицама укида стални боравак

АМСТЕРДАМ - Холандска влада планира да избјеглицама укине дозволе за стални боравак, које ће сада важити три године, изјавио је Герт Вилдерс, лидер Партије за слободу (ПВВ), која је дио владајуће коалиције у Холандији.

"Први пут ћемо заправо бити оштрији према Сиријцима, највећој групи тражилаца азила у Холандији. Сиријцима из сигурних дијелова те земље овдје ће бити ускраћена дозвола и мораће да се врате у Сирију", рекао је Вилдерс.

Поред тога, како је навео, они без боравишне дозволе или са захтјевима за азил у другим земљама биће депортовани у сусједну Њемачку и Белгију, а у плану је и да се ограничи процедура спајања породица.

"Холандија ће увести контроле на унутрашњој граници од краја новембра", рекао је Вилдерс, описујући нови пакет миграционих прописа као "најстрожи у историји".

Вилдерс је рекао да се холандска коалициона влада договорила о новим мјерама за пооштравање политике азила послије расправе која је трајала неколико седмица.

"Дозволе боравка више неће важити заувијек, већ се издају привремено на три године", рекао је Вилдерс у видео поруци на платформи "Икс".

Холандска влада првобитно је планирала да прогласи ванредно стање у земљи што би омогућило пооштравање правила о азилу, али се касније одлучило за израду редовног закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана