Хохштајн: Хезболах гријеши када мисли да САД могу да спријече Израел да нападне Либан

Танјуг
Хохштајн: Хезболах гријеши када мисли да САД могу да спријече Израел да нападне Либан

ВАШИНГТОН - Амерички изасланик Амос Хохштајн пренио је либанским званичницима током посјете Бејруту да либанска милитантна група Хезболах није у праву када мисли да би САД могле да спријече Израел да нападне Либан, уколико група настави да напада израелску територију, рекли су добро обавеијштени извори за амерички портал Аксиос.

Хохштајн је затражио од предсједника либанског парламента да пренесе поруку лидеру Хезболаха Хасану Насралаху да је погрешна његова претпоставка да САД контролишу Израел, навели су извори.

Према изворима, Хохштајн је рекао да Хезболах треба да индиректно преговара са Израелом, уместо да подиже тензије.

Неименовани западни дипломата је рекао да је након Хохштајнове посјете Хезболах преко трећих страна послао поруке у САД у којима се наводи да је група, иако не жели рат, такође увјерена да може значајно да погоди Израел уколико буде нападнут Либан.

Неименовани амерички званичник рекао је да је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена веома забринута због тога што и Израел и Хезболах греше у прорачунима и мисле да могу да избјегну ширење сукоба.

Амерички званичници су такође забринути да ће без прекида ватре у Појасу Газе рат између Израела и Хезболаха постати све вјероватнији и да ће то драматично погоршати регионалну кризу и увући САД дубље у сукоб, преноси портал.

Хохштајн је отпутовао у Либан прошле недјеље из Израела након разговора са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и министром одбране Јоавом Галантом.

-Ситуација је озбиљна. Оно што предсједник Бајден жели да уради јесте да избјегне даљу ескалацију до већег рата - рекао је Хохштајн прије него што је прошлог уторка напустио Бејрут након чега се други пут састао са Нетанијахуом у Јерусалиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана