Хоће ли Шолц поднијети оставку?

Агенције
Хоће ли Шолц поднијети оставку?

БЕРЛИН - Владајућа коалиција у Њемачкој изгубила је повјерење бирача и зато би најбоље рјешење за канцелара Олафа Шолца била моментална оставка, рекао је члан Алтернативе за Њемачку Гунар Линдеман.

- Семафор коалиција нема шансе да остане на власти након избора у Бундестаг сљедеће године, а то потврђују и регионални избори на истоку земље, рекао је Линдеман.

Он је истакао да ће одлични изборни резултати Алтернативе за Њемачку несумњиво утицати на Бундестаг, као и на политику према Украјини и Русији.

- У сваком случају, ово показује да људи у Њемачкој желе мир, да не желе никакве испоруке оружја Украјини. Људи су уморни од тога. За двије године на Украјину су бачени милијарде долара, што није донијело никакав војни успјех. То је очигледно свакоме у Њемачкој, рекао је Линдеман за "Раша тудеј".

Члан Алтернативе за Њемачку Олаф Кислинг истиче да грађани не одобравају и не желе политику коју на савезном нивоу води "семафор" коалиција.

"Свима је јасно да њихова политика уопште није у интересу њемачког народа, није у интересу Европе и не доприноси међународном разумијевању на Истоку", рекао је Кислинг за "Раша тудеј".

Он је истакао да је њемачком народу потребна сасвим другачија политика од оне коју води садашња власт и коју води НАТО.

- Знамо шта је демократија, али други су изгледа потпуно заборавили шта је то. Рецимо, имао сам прилику да уживо посматрам војна дејства у Украјини 2014. године и знам да рат уопште није почео како то наши медији покушавају да представе, рекао је Кислинг.

Он је указао да Алтернативу за Њемачку често називају недемократском, а да они желе директну демократију, уз директно учешће народа, што не одговара владајућој коалицији на челу са Шолцем.

Алтернатива за Њемачку, Савез Саре Вагенкнехт, као и демохришћани, остварили су добре резултате на регионалним изборима, док су партије владајуће "семафор" коалиције доживјеле потоп.

Социјалдемократе, Зелени и либерали су у збиру освојили тек 10 одсто гласова у њемачкој покрајини Тирингији и око 13 одсто у Саксонији, док је Алтернатива за Њемачку први пут од свог оснивања 2013. године постала највећа партија у некој од 16 њемачких покрајина.

На изборима у Тирингији освојила је чак 33 одсто гласова, а у Саксонији је добила око 30 одсто и држи друго мјесто иза владајућих демохришћана.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана