Хјуман Рајтс Воч: Украјинци побили цивиле у Изјуму

ГС
Хјуман Рајтс Воч: Украјинци побили цивиле у Изјуму

Приликом напада украјинских снага ракетама са касетном муницијом, у Изјуму у Харковској области 2022. године погинули су цивили.

Ово је за Спутњик рекла извршни директор Одељења за наоружање међународне невладине организације "Хјуман рајтс воч" .

"То смо открили након што су Руси отишли. Наши истражитељи су отишли тамо да проучавају ратне злочине и зверства. Свуда су видели остатке касетне муниције. Речено им је из ког правца је гађано и ми смо утврдили да су то биле украјинске снаге", казала је Ворхем, истакавши да је организација прикупила детаљна сведочења о цивилима који су убијени или рањени.

Такође је подсjетила да је "Хјуман рајтс воч" крајем јануара објавила објавила извjештај о ситуацији у Изјуму. Тада су активисти за људска права пронашли доказе да је Украјина гађала то подручје, које се налазило под контролом руских снага, ракетама са касетном муницијом.

Раније је стално представништво Русије у УН предало Савету безбедности писмо у коме се наводи да Кијев користи противпешадијске мине "лепесток" против цивила у Донбасу. Писмо је упућено и генералном секретару УН. Украјина је 2005. године ратификовала Отавску конвенцију која забрањује употребу, чување и производњу противпешадијских мина. Према томе, Кијев крши своје међународне обавезе.

Противпешадијска високоексплозивна мина (ПФМ-1) "лепесток" поставља се системима за даљинско минирање. Представља практично прецизну копију америчке мине БЛУ-43/Б  Представништво ДНР више пута је пријављивало да украјинске снаге у градовима ДНР користе касетну муницију са минама "лепесток".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана