Хитна сједница Савјета безбједности УН о ситуацији у Украјини

ГС
Хитна сједница Савјета безбједности УН о ситуацији у Украјини

ЊУЈОРК - Савјет безбедности Уједињених нација састао се данас да разговара о ситуацији у Украјини.

Састанак је одржан након што су Украјина и њене присталице затражиле хитан састанак како би се позабавили ваздушним ударима Русије, после данашњих највећих напада Москве од почетка рата.

Након што је састанак почео неколико чланица СБ УН, укључујући САД, Француску и Велику Британију, осудило је нападе на Украјину, пренио је Ројтерс.

"Напади су били очајан и узалудан покушај Русије да поврати замах у рату са Украјином. Неће успјети'', рекла је британска амбасадорка при УН Барбара Вудворд.

Према ријечима украјинских званичника, у руским ударима широм Украјине у петак је убијен 31 цивил и рањено више од 160.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш најоштрије је осудио нападе Руске Федерације на украјинске градове, цивиле и критичне инфраструктурне објекте, саопштио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

"Генерални секретар оштро осуђује гранатирање великих размера Руске Федерације на украјинске градове и насеља широм земље, укључујући цивилне објекте и критичну инфраструктуру“, наводи се у саопштењу.

Генерални секретар је указао и на погибију и рањавање великог броја цивила, преноси Б92.нет.

Руска Федерација је у петак извршила масовни ракетни напад на Украјину , напавши Кијев, Лавов, Харков, Конотоп, Дњепар, Запорожје, Одесу и друге градове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана