Хирург и медицинска сестра осумњичени за корупцију: У једном дану 22 пута узели новац

Г.С.
Foto: Оnestiul.ro

БУХУШИ - Шеф хирургије и медицинска сестра нашли су се пред судом због вишегодишњег континуираног примања мита.

Само у једном мјесецу шеф хирургије болнице у Бухушију примио је новац чак 22 пута.

Муханаду Торону, натурализованом Сиријцу који живи и ради у Румунији као шеф одјељења хирургије у болници у Бухушију, биће суђено за примање мита у континуираном облику, одлучио је Апелациони суд у Бакауу.

Како се наводи, хирург је имао мјесечна примања од преко 4.000 евра, а мито који је узимао кретао се од 10 па до 140 евра у зависности од „дарежљивости” пацијента. Поред пара, добијали су цигарете и храну од пацијената,преноси Блиц.

У истом досијеу за мито је оптужена и медицинска сестра која је радила са љекаром. Њих двоје су истражитељи снимили у јесен 2020. године, у јеку пандемије вируса корона, док су примали мито од пацијената примљених у болницу или који су долазили на консултације.

Већина пацијената који су давали мито хирургу били су пензионери или примаоци социјалне помоћи, кажу тужиоци. Вест о корупцији надлежној институцији пријавио је директор здравствене установе, преноси Либертатеа.

У једном од ранијих интервјуа оптужени хирург из Румуније је на питање о „поклонима” како их радо прима, те да је то нешто најнормалније.

Шта су све камере снимиле

На снимку направљеном 2020. године, види се како пацијент у пиџами улази у ординацију. Мушкарац је примљен на одјељење хирургије и чекао је операцију. Након краћег разговора види се како пацијент вади из џепа бијелу коверту коју ставља у џеп љекарске мантиле. Након што пацијент напусти ординацију, хирург отвара коверту у којој се налази новчаница од 100 леја (20 евра).

Један човјек из села Буда, такође заказан за операцију, такође је снимљен како оставља новац у џепу мантила. Након што пацијент изађе из ординације, љекар вади примљене новчанице из џепа и ставља их на мјесто које се налази у близини надзорне камере, напомињу истражитељи, који кажу да је било 6 или 7 новчаница од 100 леја (120-140 евра).

Сиромашни људи му давали 20 евра и цигаре

Двије жене из села Благешти улазе у ординацију у болничкој поликлиници. Један од њих је у инвалидским колицима. Доктор прво прича са њом, а затим прима мито од 100 (20 евра) леја од пацијентовог пратиоца. Жена из Бухушија, коју је Торон оперисао, долази на контролу и, након консултације, даје љекару „паклицу цигарета, као мито за обављену медицинску услугу“, наводе истражитељи. . Иста жена је касније признала да је хирургу дала 200 (40 евра) леја за операцију.

Жена из села Фрунжени, чији је муж два дана лежао хоспитализован на одељењу хирургије, доноси доктору Торону, који је требало да га оперише, нешто у црвеној торби, као и суму новца ( 50 или 100 леја – 10 или 20 евра). Неколико дана након што је мушкарац отпуштен, његова жена се враћа у ординацију и даје доктору још једну црвену торбу и 50 леја (10 евра).

Према видео снимцима, у једном мјесецу љекар је 22 пута примио новац или робу од пацијената.

Сестра узимала мито од једног и четири евра
Видео камере су снимиле и медицинску сестру у ординацији, Ану Флоареш, док је од пацијената примала износе између 5 и 20 леја (1 и 4 евра) или паковања кафе, за сваку медицинску операцију.

Подмићивачи су махом били болесни и сиромашни. Полицајци су анализирали видео снимке, а затим из болничких књига извукли имена пацијената доктора Торона. Провјерене су и у евиденцији становништва и на крају је идентификовано 19 особа које су подмитиле хирурга. Радило се о људима слабог здравља, скромног материјалног стања, већином пензионера или корисника социјалне помоћи, напомиње тужилац. Када су их чули, позвали су се на „неписана правила” која постоје у односу пацијент-љекар. Неки су признали да су давали мито јер су, забринути да неће добити одговарајућу медицинску његу, жељели да осигурају да ће према њима бити праведно поступано. Други, у знак захвалности за здравствене услуге које су имали, а на које су имали бесплатно право, наглашава тужилац,

Зарађивао преко 4.000 евра мјесечно

Хирург и медицинска сестра су оптужени су за примање мита, кривично дело за које је прописана казна затвора од 2 до 7 година.

Према посљедњим поднетим имовинским изјавама, доктор Торон је 2021. године имао је мјесечну плату од 3.800 евра. У 2022. зарађивао је преко 4.000 евра мјесечно. Заједно са супругом, доктор посједује три парцеле, кућу у округу Бацау и стан у Букурешту. Нема новца у банци, али има дугове и кредите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана